Zelenski u Bundestagu: Srušite zid i pomozite Ukrajini

"Njemačka je radila na tome da izgradi zid oko Ukrajine i time ju je izolovala i isporučila Rusiji na tacni. Taj zid je svakim danom sve viši, svakim danom za vrijeme kojeg Njemačka ne donosi odluku o pomoći Ukrajini", kazao je Zelenski

3255 pregleda 3 komentar(a)
Obratio se poslanicima putem video-veze, Foto: Reuters
Obratio se poslanicima putem video-veze, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u obraćanju Bundestagu još jednom apelovao na Njemačku da snažnije podrži Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije.

Zelenski je, tokom svog dvadesetominutnog govora, aludirajući na, prema njegovom mišljenju preslabu vojnu pomoć Njemačke, govorio o zidu koji se nalazi između Njemačke i Ukrajine:

„Njemačka je radila na tome da izgradi zid oko Ukrajine i time ju je izolovala i isporučila Rusiji na tacni. Taj zid je svakim danom sve viši, svakim danom za vrijeme kojeg Njemačka ne donosi odluku o pomoći Ukrajini“, rekao je ukrajinski predsjednik Zelenski obraćajući se Bundestagu preko video-linka.

Kao potvrdu te tvrdnje on je naveo činjenicu da je Njemačka suviše dugo istrajavala na gasovodu Sjeverni tok 2. Zapad je optužio da je otezanjem da prime Ukrajinu u NATO omogućio rusku agresiju. Aludirajući na SAD, Zelenski je Berlin optužio da „jedna zemlja preko okeana“ čini više nego Njemačka koja je u susjedstvu.

„Ponovo pokušaj da se u Evropi uništi čitav jedan narod“

Zelenski je apelovao i na istorijsku odgovornost Njemačke. Rekao je da ruska vojska svakodnevno ubija porodice i zapitao se da li će, kao i nakon Drugog svjetskog rata, decenijama trajati suočavanje s krivicom zbog toga što se nije pomoglo Ukrajini.

On je spomenuo i Babin Jar, mjesto u Ukrajini u kojem su 1941. njemački vojnici počinili jedan od najvećih pokolja u Drugom svjetskom ratu. „Prije neki dan je jedna ruska raketa pala na to spomen-područje i ubila porodicu koja je došla da oda počast“, rekao je Zelenski, koji je i sam jevrejskog porijekla.

„Ponovo smo u Evropi svjedoci toga da se pokušava da se čitav jedan narod uništi“, rekao je Zelenski. Ukrajinski predsjednik u svom govoru branio je pravo svoje zemlje da živi i odlučuje samostalno.

„Kancelare Šolc, srušite taj zid“

Na kraju svog govora Zelenski se direktno obratio njemačkom kancelaru Olafu Šolcu parafrazirajući riječi bivšeg američkog predsjednika i glumca (kako je rekao, a aludirajući na svoju sopstvenu glumačku karijeru) Ronalda Regana, koji je pred Berlinskim zidom od tadašnjeg predsjednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova tražio da sruši zid.

„Kancelare Šolc, srušite sada taj zid. Dajte Njemačkoj vodeću ulogu koju ona i zaslužuje i podržite nas“, rekao je Zelenski.

Poslanici Bundestaga govor Zelenskog pozdravili su dugim aplauzom.

Bonus video: