Savjet Evrope prekinuo odnose sa Bjelorusijom

Komitet ministara prekida i svu tehničku saradnju sa Bjelorusijom, ali je odlučio da održi i ojača veze sa bjeloruskim civilnim društvom i opozicijom u egzilu, naveo je Savjet Evrope i dodao da će uskoro biti preduzete i druge inicijative u tom pravcu

2518 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Savjet Evrope saopštio je danas da prekida odnose sa Bjelorusijom zbog "aktivnog učešća te zemlje" u invaziji Rusije na Ukrajinu.

Izvršno tijelo Savjeta Evrope, Komitet ministara, "odlučio je danas da suspenduje sve odnose sa Bjelorusijom. Komitet ministara suspenduje pravo Belorusije da učestvuje na svim sastancima i aktivnostima organizacije", navodi se u saopštenju na sajtu Savjeta Evrope.

Komitet ministara prekida i svu tehničku saradnju sa Bjelorusijom, ali je odlučio da održi i ojača veze sa bjeloruskim civilnim društvom i opozicijom u egzilu, naveo je Savjet Evrope i dodao da će uskoro biti preduzete i druge inicijative u tom pravcu.

Bjelorusija nije punopravna članica Savjeta Evrope, jer nije potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Ta zemlja je sarađivala sa organizacijom, kao država potpisnica 12 konvencija koje je inicirao Savjet Evrope, posebno Konvencije o borbi protiv trgovine ljudima, Evropske kulturne konvencije i Konvencije o očuvanju divljih životinja u Evropi, podsjetila je agencija Frans pres.

Bjelorusija je takođe članica četiri Parcijalna sporazuma koji nemaju status međunarodnih ugovora, ali nude oblik saradnje u određenim temama.

Minsk je takođe učestvovao u radu Grupe država protiv korupcije i Venecijanske komisije, savjetodavne grupe koja državama daje pravna mišljenja o nacrtima zakona ili zakonima koji su već na snazi.

Odluka Savjeta Evrope o Bjelorusiji dolazi dan poslije isključenja Rusije iz članstva u toj organizaciji. Učešće Rusije u glavnim organima Savjeta Evrope najpre je suspendovano 25. februara, dan poslije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Bonus video: