Ambasada Ukrajine: Invaziju na druge evropske zemlje podržava 86,6 odsto Rusa

Samo 25,5 odsto Rusa ima kategorički negativan stav prema upotrebi nuklearnog oružja, saopštili su iz ukrajinske ambasade

7414 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters

Ukrajinska Ambasada u Crnoj Gori saopštila je da 86,6 odsto Rusa dozvoljava i podržava potencijalni napad na teritoriju zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Bugarsku, Češku, Slovačku i druge. To su, kako je saopšteno, rezultati ankete koju je dobila kompanija „Aktive Group”.

Iz ambasade navode i da 75,5 odsto Rusa odobrava ideju oružane invazije na sljedeću zemlju i vjeruje da bi to trebalo da bude Poljska.

To je logičan nastavak „vojne specijalne operacije Ruske Federacije“, smatraju ispitanici, kako je saopšteno iz ukrajinske ambasade.

"Štaviše, prema istraživanju, 75% ispitanika u određenoj mjeri dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja od strane vlade svoje zemlje. Vrijedi napomenuti da 13,4% ruskih stanovnika ima negativan stav prema oružanoj invaziji drugih zemalja. 46% ispitanika je apsolutno sigurno da ruska vlada treba da napadne EU, a 40,6% predlaže prihvatljivo širenje neprijateljstava".

"Tri zemlje koje će, prema sociološkom istraživanju, postati sljedeće žrtve ruskog napada: Poljska (75,5 odsto ispitanika), baltičke zemlje, uključujući Estoniju, Litvaniju, Letoniju (41 odsto), kao i Bugarsku, Češka, Slovačka i Mađarska (39,6%). Tokom ankete, ispitanici su imali priliku da izaberu nekoliko zemalja", dodaju iz ambasade.

Samo 25,5 odsto Rusa, kako su kazali, ima kategorički negativan stav prema upotrebi nuklearnog oružja.

"Među ispitanicima, 40,3% smatra da je nuklearni napad apsolutno prihvatljiv, a 34,3% će u ovoj ili drugoj mjeri podržati takvu odluku ruskih vlasti. Rusko javno mnjenje može biti određeni marker za potencijalne akcije Kremlja za svjetsku zajednicu", zaključuje se u saopštenju.

Iz ukrajinske ambasade nisu naveli koliko je ispitanika učestvovalo u anketu, ni u kojem periodu.

Bonus video: