Istraživačka grupa objavila mapu uništenih civilnih ciljeva u Ukrajini

"Dokumentovanje takvih slučajeva veoma je važno u svjetlu izjava ruskih vlasti da ne napadaju civile i izbjegavaju udare na civilnu infrastrukturu"

3430 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Istraživačka grupa "Bellingcat" objavila je interaktivnu mapu civilnih objekata koje je uništila Rusija tokom svoje invazije na Ukrajinu.

Mapa (možete je pogledati ovdje) zasnovana je na video i fotografskim dokazima koje je dokumentirao "Bellingcat", te grafikonima po vremenu i mjestu nekoliko stotina incidenata koji su potencijalno naudili ili pogodili civile otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara.

Među incidentima su "udarci projektila u stambena područja, uništavanje civilne infrastrukture i očigledno prisustvo povrijeđenih civila ili nepokretnih tijela civila", navodi "Bellingcat".

Istražna grupa je rekla da je dokumentovanje takvih slučajeva "veoma važno u svjetlu izjava ruskih vlasti da ne napadaju civile i izbjegavaju udare na civilnu infrastrukturu".

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je potvrdila 43 napada na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini, koji su rezultirali smrću 12 ljudi i ranjavanjem 34.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je više od tri miliona ukrajinskih izbjeglica napustilo zemlju kako bi pobjeglo od borbi.

Bonus video: