Estonija: Otkrivena spomen ploča oficiru koji se borio na strani nacista

Na ploči, koju je naručilo lokalno udruženje veterana, Reban je prikazan u esesovskoj uniformi sa estonskim grbom na rukavu
102 pregleda 8 komentar(a)
Alfons Reban, Foto: Wikipedia
Alfons Reban, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 22.06.2018. 17:09h

Estonski grad Mustla je danas otkrio spomen-ploču Alfonsu Rebanu, oficiru koji se u okviru Vermahta i SS-a borio na strani nacističke Njemačke da bi se poslije Drugog svjetskog rata pridružio britanskoj obavještajnoj službi.

Na ploči, koju je naručilo lokalno udruženje veterana, Reban je prikazan u esesovskoj uniformi sa estonskim grbom na rukavu.

Rođen 1908, Alfons Reban se 1941. pridružio gerili koja se borila protiv Sovjetskog Saveza a potom i njemačkim snagama. Za svoja djela, postao je jedan od dva stranca koji su od nacista dobili orden "gvozdeni krst", pored belgijskog naciste Leona Degrela.

Reban je poslije rata radio za britansku službu MI6, prije nego što se nastanio u Njemačkoj gdje je i umro 1976. Ostaci su mu 1999. prenijeti u glavni grad Estonije, Talin.

Estonska vlada se ogradila od akcija veterana iz Mustle, a vladin portparol je rekao da se radi o "privatnoj inicijativi".

Tema prisustva Estonaca u pronacističkim formacijama ili njemačkim jedinicama je i dalje delikatna za tu zemlju. Spomenik posvećen onima koji su se borili protiv Sovjetskog Saveza otkriven je 2002. ali je u narednom periodu dva puta premještan.

Jevrejska zajednica u Estoniji i ruska manjina te ljude smatraju ratnim zločincima.

Kada je 2004. podignut spomenik Rebanu, tadašnji predsjednik jevrejske zajednice Cilja Laud je osudio "sramotu" za Estoniju.

Preporučujemo za Vas