Rusija od 16. septembra više neće biti dio Evropske konvencije o ljudskim pravima

Komitet ministara Savjeta Evrope danas je usvojio rezoluciju kojom se potvrđuje da će Rusija po isteku šest mjeseci od isključenja iz te organizacije prestati da bude dio Evropske konvencije o ljudskim pravima

3406 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija od 16. septembra više neće biti strana ugovornica Evropske konvencije o ljudskim pravima, pošto je nedavno isključena iz Savjeta Evrope zbog napada na Ukrajinu.

Komitet ministara Savjeta Evrope danas je usvojio rezoluciju kojom se potvrđuje da će Rusija po isteku šest mjeseci od isključenja iz te organizacije prestati da bude dio Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U skladu sa rezolucijom koju je juče usvojio, Evropski sud za ljudska prava razmatraće tužbe protiv Rusije u vezi sa navodnim kršenjima Konvencije do 16. septembra ove godine, saopštio je Savjet Evrope.

Komitet ministara će nastaviti da nadgleda izvršenje presuda i prijateljskih nagodbi, a Rusija je u obavezi da ih sprovede.

Rusija je dužna da u potpunosti ispuni finansijske obaveze do 16. marta.

Prema današnjoj rezoluciji Komiteta ministara, između ostalog, Rusija više nema pravo da bude predstavljena u tom tijelu, u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope ni u bilo kojim pomoćnim organima ili tijelima.

Komitet ministara Savjeta Evrope odlučio je na vanrednoj sednici 16. marta da Rusija momentalno prestaje da bude članica, poslije 26 godina u toj organizaciji.

Vanredna sjednica Komiteta ministara zakazana je pošto je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope 15. marta usvojila mišljenje da Rusija više ne može da bude članica te organizacije zbog napada na Ukrajinu.

Bonus video: