MVP Ukrajine: Ruska vojska je nasilno deportovala oko 6.000 stanovnika Mariupolja u logore da ih iskoristi kao taoce...

"Ruske trupe i dalje drže u pritvoru humanitarni konvoj autobusa koji je pre nekoliko dana stigao iz Zaporožja da odveze ljude iz Mariupolja"

9864 pregleda 3 komentar(a)
Mariupolj, Foto: Reuters
Mariupolj, Foto: Reuters

Ruska Federacija je pokrenula novu fazu terora protiv grada Mariupolja, saopštilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Ukrajine, saopšteno je iz Ambasade Ukrajine.

"Stanovnici koji su preživjeli rusko bombardovanje i artiljerijsko granatiranje sada se prisilno deportuju u Rusiju. 15.000 stanovnika Mariupoljskog okruga Lijeve obale je u velikoj opasnosti. Ruski okupatori ih tjeraju da se presele u Rusiju. Osvajači oduzimaju njihove pasoše i druge lične dokumente. Prema dostupnim informacijama, ruska vojska je nasilno deportovala oko 6.000 stanovnika Mariupolja u ruske filtracione logore kako bi ih iskoristila kao taoce i izvršila veći politički pritisak na Ukrajinu", ističe se u saopštenju MVP Ukrajine.

Oni su dodali da "istovremeno, ruske oružane snage pucaju na evakuacione kolone koje pokušavaju da napuste Mariupolj ka teritoriji Ukrajine slobodne od ruske okupacije".

"Ruske trupe i dalje drže u pritvoru humanitarni konvoj autobusa koji je pre nekoliko dana stigao iz Zaporožja da odveze ljude iz Mariupolja. Takve akcije Rusije su grubo kršenje zakona i običaja ratovanja, normi međunarodnog humanitarnog prava, posebno Ženevskih konvencija iz 1949. i Dodatnog protokola I Ženevskih konvencija. Pozivamo svijetske lidere okupljene danas u Briselu na samitu NATO-a, G7 i EU da preduzmu hitne mjere kako bi spasli živote stanovnika Mariupolja i drugih ukrajinskih gradova koji su se našli u nehumanoj opsadi ruske vojske", piše u saopštenju.

Iz MVP Ukrajine su naveli da "međunarodna zajednica mora da uvede nove oštre sankcije Rusiji kako bi zaustavila njenu smrtonosnu vojnu mašinu, kao i da prekine sve poslovne veze sa ruskim kompanijama kako bi prestala da finansira ruski rat protiv Ukrajine".

Bonus video: