Zelenski: Kada bi Rusija znala sa čime će se suočiti u Ukrajini, definitivno bi se plašila da dođe

"Tokom ovog mjeseca izdržali smo sve glavne pravce ruskih udara. Svijet je primijenio destruktivne sankcije. I dogovaramo se o novim"

8176 pregleda 13 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Kada bi Rusija znala sa čime će se suočiti u Ukrajini, definitivno bi se plašila da dođe ovdje, saopštio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Ambasada Ukrajine dostavila je obraćanje Zelenskog koje prenosimo integralno:

"Slobodni ljudi naše slobodne zemlje!

Već je noć, ali radimo. Zemlja mora da ide ka miru, da ide naprijed.

Svakim danom naše odbrane približavamo mir koji nam je toliko potreban. Bližimo pobjedu. Jer u ovom ratu je jednostavno nemoguće da ne pobijedimo. I biće tako. I ne možemo da stanemo ni na minut. Jer svaki minut je o našoj sudbini, o našoj budućnosti. O tome da li živimo ili ne.

30. dan. Prošlo je mjesec dana. Da je Rusija znala da će se suočiti sa tim, siguran sam da bi se definitivno plašili da dođu ovdje.

Tokom ovog mjeseca izdržali smo sve glavne pravce ruskih udara. Svijet je primijenio destruktivne sankcije. I dogovaramo se o novim.

Danas sam održao nekoliko važnih govora. Učesnicima samita NATO, samita G7, samita lidera Evropske unije. Švedskom parlamentu. Sve ovo zarad podrške našoj državi. Treba nam za našu zaštitu.

Razgovarao sam sa predsjednikom Litvanije, gospodinom Nausedom, premijerom Izraela Benetom i premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Džonsonom. Sve ovo je da bi Rusija shvatila jedno: potrebno je tražiti mir. Rusija takođe treba da traži mir.

Obavjestio sam predsjednika Egipta o trenutnoj situaciji.

I danas sam potpisao neke veoma važne ukaze.

O dodijeli zvanja Heroja Ukrajine sedmorici pripadnika Nacionalne garde, od kojih petoro, nažalost, posthumno.

Takođe na državnim nagradama za 240 pripadnika Nacionalne garde Ukrajine i 119 vojnika Oružanih snaga.

O državnim nagradama 14 načelnika mjesnih zajednica, lokalnih vlasti.

O državnim nagradama 31 medicinskom radniku.

I o dodijeli počasnog zvanja "Grad heroj Ukrajine" još četiri grada: Buča, Irpinj, Ohtirka, Mikolajiv.

Znate, nakon potpisivanja ovih ukaza, osjetio sam da bi zaista vrijdelo dodijeliti i titulu heroja milionima pripadnika našeg naroda. Vama, svim Ukrajincima koji čine sve što mogu zarad pobjede. Zarad mira. Na mjestu gdje ste.

I ja sam zahvalan svakome od vas. Svima i svima za ovaj mjesec velike borbe. I naravno našoj Vojsci, naravno, Nacionalnoj gardi, našim graničarima, ljekarima, spasiocima, Teritorijalnoj odbrani, izviđačima, specijalcima i mnogim, mnogim ljudima, predstavnicima drugih profesija koji nam spasavaju živote. Ko štiti našu slobodnu Ukrajinu.

Slava svim našim herojima!

Slava cijelom našem narodu!

Slava nam svima!

Slava Ukrajini!", poručio je Zelenski.

Trideseti je dan invazije Rusije na Ukrajinu.

Bonus video: