Putin: Zapad bi da izbriše rusku kulturu

Lider Kremlja je rekao da se ruski autori otkazuju isto kao autorka “Harija Potera”, koja je odmah reagovala kritikom na njegov račun

12805 pregleda 18 komentar(a)
Putin tokom video sastanka sa ličnostima iz ruske kulture, Foto: SPUTNIK
Putin tokom video sastanka sa ličnostima iz ruske kulture, Foto: SPUTNIK

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je juče Zapad da pokušava da ukine bogatu rusku muzičku i književnu kulturu, uključujući djela kompozitora poput Petra Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova, isto kao što je, kako je rekao, otkazana autorka “Harija Potera” Dž. K. Rouling.

”Ne tako davno, otkazana je i spisateljica za djecu DŽ. K. Rouling jer ona... nije zadovoljila ljubitelje takozvanih rodnih sloboda”, rekao je Putin, aludirajući na polemiku koju su izazvali stavovi autorke “Harija Potera” o transrodnim pitanjima.

”Danas pokušavaju da ukinu čitavu hiljadugodišnju kulturu, naš narod”, rekao je Putin tokom video sastanka sa vodećim ličnostima ruske kulture. Govorim o postepenoj diskriminaciji svega što je povezano sa Rusijom... tendenciji koja se razvija u nizu zapadnih zemalja”.

Rouling se odmah dinstancirala od Putina i na Tviteru objavila kritiku na račun Kremlja i njegovog odnosa prema zatočenom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

”Kritike na račun zapadne kulture otkazivanja možda ne bi trebalo da upućuju oni koji trenutno masakriraju civile zato što pružaju otpor, ili oni koji šalju u zatvor ili truju svoje kritičare”, napisala je.

Putin je otkazivanje ruskih kulturnih događaja posljednjih nedjelja uporedio sa akcijama nacističke Njemačke 1930-ih.

Nekoliko događaja na kojima je bilo predviđeno učešće ruskih umjetnika, koji su izrazili podršku ratu, otkazano je, uključujući neke u kojima je planiran nastup Valerija Gergijeva, generalnog direktora Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, koji je razgovarao sa Putinom tokom jučerašnjeg sastanka.

Gergijev je smijenjen sa mjesta šefa dirigenta Minhenske filharmonije i izgubio je priliku da diriguje u milanskoj La Skali pošto nije osudio invaziju Rusije.

Mnogo manji broj događaja je otkazan zbog povezanosti sa umrlim ruskim kulturnim ličnostima. Filharmonijski orkestar iz Kardifa je iz programa izbacio komad Čajkovskog, a mediji su objavili da su slične odluke donijeli orkestri u Japanu i Hrvatskoj.

Španski Teatro Real, jedna od najvećih operskih kuća u Evropi, otkazao je nastupe ruskog Boljšoj baleta kasnije ove godine, dok su baletske kuće Kristis, Sotbis i Bonams otkazale prodaju ruskih umjetnina u Londonu.

Filharmonija iz Kardifa saopštila je da je bila izložena “govoru mržnje i zlobnim komentarima” nakon što je ranije ovog mjeseca otkazala izvođenje Uvertire Čajkovskog iz 1812.

”Osnovna humanost ima prednost nad umjetnošću i istorijom”, naveo je Orkestar u objavi na Fejsbuku.

Bonus video: