Ambasada Ukrajine: Dugotrajni rat između Ukrajine i Rusije izgladnjivaće svijet

"Rusija je dobro svjesna prijetnji globalnoj bezbjednosti hrane i koristi zabrinutost da ucjenjuje međunarodnu zajednicu. Stoga će samo konsolidovana pozicija Zapada u pomoći ukrajinskoj vojsci, obezbjeđivanjem neophodnog naoružanja i sistema PVO, pomoći da se zaustavi agresija Rusije, koja sada prijeti ne samo Ukrajini, već i cijelom svijetu"

6155 pregleda 8 komentar(a)
Dim iznad Kijeva, glavnog grada Ukrajine, Foto: Reuters
Dim iznad Kijeva, glavnog grada Ukrajine, Foto: Reuters

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori saopštila je danas da će dugotrajni rat između Ukrajine i Rusije izgladnjivati svijet.

"Ruska agresija u Ukrajini prijeti svijetu globalnom glađu zbog vrtoglavih cijena hrane. Ukrajina je peti najveći svjetski izvoznik pšenice, sa 10% svjetskog tržišta. Takođe, Ukrajina je jedan od vodećih proizvođaća kukuruza sa učešćem od oko 15%. Ako se ruska invazija ne zaustavi, kriza u Ukrajini će neizbježno uticati na cijeli svijet. Na primjer, vlada Kameruna tvrdi da je ruski rat u Ukrajini već izazvao nestašicu pšenice, što je dovelo do povećanja cijena hljeba za 40%", ističe se u saopštenju Ambasade Ukrajine.

Oni su dodali da "uprkos aktivnim borbama koje su u toku na teritoriji Ukrajine, ukrajinski farmeri u 11 regiona započeli su kampanju sjetve, prkoseći neprijateljskim raketnim udarima, pokušavajući da spasu svijet od glad"i.

"Zauzvrat, cijeli civilizovani svijet treba da podrži Ukrajinu u ovim teškim uslovima jer nisu svi u stanju da seju usjeve usred granatiranja i bombardovanja. Rusija je dobro svjesna prijetnji globalnoj bezbjednosti hrane i koristi zabrinutost da ucjenjuje međunarodnu zajednicu. Stoga će samo konsolidovana pozicija Zapada u pomoći ukrajinskoj vojsci, obezbjeđivanjem neophodnog naoružanja i sistema PVO, pomoći da se zaustavi agresija Rusije, koja sada prijeti ne samo Ukrajini, već i cijelom svijetu", piše u saopštenju.

Iz Ambasade Ukrajine su rekli da će posljedice ukrajinske krize pogoditi sve djelove svijeta.

"Danas su cijene žitarica više nego što su bile od prehrambene krize 2008. godine. Ruska vojna agresija mora biti odmah zaustavljena, inače Ukrajina neće moći da završi sjetvu vitalnih poljoprivrednih usjeva, a svijet će se suočiti sa glađu neviđenom u 21. vijeku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: