Bajden posjetio izbjeglički kamp u Poljskoj, Putina nazvao kasapinom

Bajden je poljskom predsjedniku pružio uvjeravanja da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i ostali saveznici priteći u pomoć u slučaju napada Rusije

10592 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Bajden tokom posjete ukrajinskim izbjeglicama, Foto: Reuters
Bajden tokom posjete ukrajinskim izbjeglicama, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden nije birao riječi kada je ruskog predsjednika Vladimira Putina u javnosti označio kao kasapina.

Taj termin Bajden je upotrijebio nakon posjete izbjegličkom kampu u poljskoj prijestonici Varšavi gdje je razgovarao sa porodicama primoranim da izbjegnu pred ruskom agresijom.

Tada je poručio i da nije siguran mijenja li Rusija svoju strategiju u Ukrajini kako bi se usredsredila na istočno otcijepljeno područje Donbasa - uprkos tome što je usporena u nekim oblastima.

Američki predsjednik se prethodno u poljskoj prijestonici sastao sa ukrajinskim i poljskim zvaničnicima.

"Vaša sloboda je i naša sloboda", prenio je Bajden domaćinu Andžeju Dudi tokom razgovora dvojice državnika.

Bajden je poljskom predsjedniku pružio uvjeravanja da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i ostali saveznici priteći u pomoć u slučaju napada Rusije.

Sporazum o zajedničkoj odbrani Bajden je označio najznačajnijom obavezom - istakavši i važnost jedinstva u okviru Sjevernoatlantske alijanse (NATO).

"Poljska snosi najveći teret humanitarne krize - pošto je više od dva miliona izbjeglica iz Ukrajine utočište potražilo u Poljskoj. Potrebno je da preostali saveznici u okviru NATO-a učine više", ukazao je Bajden.

Sa druge strane, predsjednik Poljske Duda istakao je da su, uprkos teškim vremenima, odnosi dvije države na najvišem nivou.

On je nakon susreta sa američkim predsjednikom rekao da je Bajdena upitao da li je moguće ubrzati vojne nabavke.

"To se odnosi na raketne sisteme Patriot, pokretne raketne sisteme, letjelice F-35 i Abrams tenkove", rekao je Duda.

Dvojica predsjednika sastala su se tokom posljednjeg dana Bajdenovog boravka u Evropi kako bi razmotrili zajedničke napore za okončanje rata u Ukrajini.

Inače, Bajden je prisustvovao i susretu između ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe i ministra odbrane Aleksija Reznikova sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i sekretarom odbrane Lojdom Ostinom.

"SAD su izrazile "nepokolebljivu posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Kuleba je rekao novinarima da je Ukrajina dobila dodatna bezbednosna obećanja od Sjedinjenih Država o razvoju saradnje u oblasti odbrane.

"Bajden je rekao da će ono što se dešava u Ukrajini promijeniti istoriju 21. vijeka i mi ćemo zajedno raditi na tome da ta promejna bude u našu korist, u korist Ukrajine, u korist demokratskog svijeta", rekao je Kuleba ukrajinskom nacionalnom televizija ubrzo zatim.

Bonus video: