Kako sada izgleda život ruskih oligarha: Ja ne umijem da vozim, ne znam kako da preživim

Na dan ruske invazije je sjedio sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u društvu drugih oligarha, ali kaže da ne razumije zašto je pogođen sankcijama kao direktor Alfa banke

26278 pregleda 144 reakcija 23 komentar(a)
Aven, Foto: Wikimedia
Aven, Foto: Wikimedia

Petr Aven je nekadašnji ruski akademik, političar i biznismen čije se bogatstvo procjenjuje na oko pet milijardi eura.

Nakon serije sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu, Aven kaže da nije siguran da li može da priušti da plati osnovne račune.

Fajnenšel tajms priču o Avenu počinje prepričavanjem situacije u kojoj Avenova ženi obilazi londonske bankomate kako bi izvukla što više keša.

Nedugo nakon toga je Avenovima zamrznuta imovina, uključujući dupleks u elitnom londonskom naselju, te kuća i imanje u predgrađu glavnog grada Engleske.

Avenov život se promijenio preko noći. "Naš biznis je potpuno uništen. Sve što smo gradili 30 godina je potpuno propalo i sad moramo da počnemo novi život. Hoće li mi biti dozvoljeno da imam čistačicu ili vozača? Ja ne umijem da vozim... Ne razumijem kako da preživimo", prepričava svoje probleme Aven.

Na dan ruske invazije je sjedio sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u društvu drugih oligarha, ali kaže da ne razumije zašto je pogođen sankcijama kao direktor Alfa banke.

Ima 67 godina, pasoš Letonije i američku vizu, ali želi da ostane u Londonu sa suprugom i osmogodišnjom ćerkom. "Ako odem, nikad neću moći da se vratim".

On osporava sankcije, ali ne može da nađe ni britanskog advokata da oslobodi dovoljno zamrznutih sredstava da plati pravni tim, jer ne žele da rade sa Rusima.

Iako se smatra dijelom Putinovog užeg kruga, Aven kaže da nije blizak ruskom predsjedniku i da moraju da imaju ugovor sa predsjednikom da bi mogli da se bave biznisom, i da to znači da nema puno izbora kada kabinet Putina pozove na sastanak.

Bonus video: