Bild: Njemačka planira nabavku antiraketnog štita

"Treba bolje da se zaštitimo od ruske prijetnje. Za to nam je brzo potreban antiraketni štit u Njemačkoj", rekao je za Bild izvjestilac Bundestaga za vojni budžet Andreas Švarc

3976 pregleda 4 komentar(a)
Šolc, Foto: REUTERS
Šolc, Foto: REUTERS

Njemačka vlada koju je ruska invazija Ukrajine navela na to da počne masovno da ulaže u odbranu, planira nabavku izraelskog antiraketnog štita, piše danas dnevnik Bild.

Odluka nije zvanično donijeta, ali to podržava socijaldemokratska partija kancelara Olafa Šolca, glavna partija u vladajućoj koaliciji, navodi najčitaniji njemački dnevnik.

"Treba bolje da se zaštitimo od ruske prijetnje. Za to nam je brzo potreban antiraketni štit u Njemačkoj", rekao je za Bild izvjestilac Bundestaga za vojni budžet Andreas Švarc.

On je rekao da je izraelski sistem Arou tri (Arrow 3) dobro rješenje, govoreći o izraelskom antiraketnom sistemu namijenjenom za suprostavljanje raketama dugog dometa.

Prema Bildu taj sistem inspirisan izraelskom "gvozdenom kupolom" koštao bi oko dve milijarde eura i mogao bi da bude operacionalan od 2025. na dvije lokacije u Njemačkoj.

Štit bi bio dovoljno snažan da pokrije i Poljsku, Rumuniju i baltičke zemlje.

"Možemo tako da protegnemo gvozdenu kupolu iznad naših susjednih zemalja. Tako bi igrali ključnu ulogu za bezbjednost u Evropi", rekao je Švarc.

Poslije više godina smanjenog ulaganja u vojsku Njemačka je krajem februara napravila istorijski preokret zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kancelar Olaf Šolc objavio je 27. februara, nekoliko dana posle početka ruske ofanzive, da izdvaja vanrednu sumu od 100 milijardi eura za modernizaciju vojske, i cilj za prelaženje dva odsto od BDP-a za izdatke za vojsku.

Bonus video: