Abela obećao poniznu vladu

Građani Malte podržali premijera koji je sačuvao ekonomiju tokom pandemije, smanjio nezaposlenost, povećao penzije i spriječio rast cijena energenata

5599 pregleda 0 komentar(a)
Robert Abela slavi sa pristalicama nakon proglašenja pobjede, Foto: Rojters
Robert Abela slavi sa pristalicama nakon proglašenja pobjede, Foto: Rojters

Vladajuća Laburistička partija Malte proglasila je pobjedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima, dok je premijer Robert Abela obećao poniznost i zeleniju Maltu dok je proslavljao treću uzastopnu pobjedu njegove partije.

Mada zvanični rezultati nijesu bili proglašeni, Laburistička partija je saopštila da očekuje pobjedu od preko 55 odsto glasova koliko je osvojila 2013. i 2017.

Opoziciona Nacionalistička partija desnog centra priznala je poraz, prenio je Rojters.

Ovo će biti prvi izborni mandat za Abelu, koji je postao lider laburista i premijer u januaru 2020.

Obraćajući se hiljadama pristalica sa terase sjedišta laburista nedaleko od Valete, Abela je uporno insistirao da će karakteristika njegovog mandata biti poniznost.

”Poniznost će biti karakteristika ove vlade, insistiraću na poniznosti onih koji su izabrani da rade u njoj, a ja ću ih prevoditi svojim primjerom”, kazao je Abela, sin bivšeg malteškog predsjednika Džordža Abele.

On je kazao da će njegova vlada tražiti nacionalno jedinstvo, insistirajući da svako treba da doprinese zemlji.

Stojeći zajedno sa suprugom i 10-godišnjom kćerkom, on je kazao da želi da ostvari bolji životni standard, bolje prilike za sve i ekološku Maltu.

Ekološke teme se smatraju jednom od najslabijih tačaka odlazeće vlade dok Malta, jedno od najgušće naseljenih evropskih ostrva, proživljava građevinsku bum.

Abela se smatra zaslužnim za održavanje funkcionalne ekonomije tokom kovid krize, kao i za održavanje državne podrške kroz velikodušnu pomoć preduzećima i potrošačke vaučere svim stanovnicima.

Održao je nezaposlenost na rekordno niskom nivou, zamrznuo energetske troškove uprkos rastu cijena energenata na globalnom nivou i u više navrata povećao penzije. Njegova laburistička vlada nikada nije podigla porez i tvrdi da to neće nikada ni učiniti.

Tokom proteklih godinu dana Abela je takođe pokrenuo niz reformi u oblasti vladavine prava kako bi se suprotstavio optužbama za korupciju unutar vlade i stavljanju Malte na sivu listu od strane FATF, globalne agencija protiv pranja novca.

Abelu uglavnom nijesu pogodile optužbe za korupciju koju je protiv njegove stranke iznijela Nacionalnistička partija Bernarda Greha.

Abelin prethodnik Džozef Muskat podnio je ostavku nakon hapšenja biznismena Jorgena Feneka, koji je optužen za saučesništvo u ubistvu novinarke Dafne Karuana Galicije, koja je istraživala korupciju 2017. godine.

Fenek je bio blizak prijatelj Muskatovog šefa kabineta, Kita Šembrija. I Muskat i Šembri negiraju da su imali ikakva saznanja o ubistvu novinarke.

Bonus video: