Abramovič i dvojica ukrajinskih pregovarača navodno otrovani hemijskim oružjem

Simptomi trovanja ruskog oligarha i ukrajinskih pregovarača uključivali su crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama

30443 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski oligarh Roman Abramovič pretrpio je simptome zbog kojih se sumnja na trovanje na mirovnim pregovorima u Kijevu ranije ovog mjeseca.

Ovu informaciju je potvrdio Abramovičev portparol, javlja BBC.

Informaciju o trovanju Abramoviča i ukrajinskih mirovnih pregovarača ranije ovog mjeseca, objavio je Wall Street Journal.

Prema pisanju tog medija nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih mjesta u kojima su se odvijali pregovori sa ruskom stranom, zajedno sa najmanje dva više pozicionirana člana ukrajinskog tima, razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, kažu upućeni, prenosi Rojters pozivajući se na pisanje WSJ.

Izvori su za WSJ rekli da su za napad trovanja, kako se sumnja, okrivili pristalice tvrdolinijaša u Moskvi koji su htjeli da upropaste pregovore o okončanju rata.

Osoba bliska Abramoviču rekla je da nije jasno ko je ciljao na njihovu grupu.

Abramovič i ukrajinski pregovarači, među kojima je i zastupnik krimskih Tatara Rustem Umerov, u međuvremenu su se oporavili i njihovi životi nisu u opasnosti, navodi se.

Osoba upoznata sa ovim slučajem potvrdila je Rojtersu incident, ali je rekla da Abramovič nije dozvolio da ga to spriječi u radu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se takođe sastao sa Abramovičem, nije bio žrtva, nabodi WJS.

Portparol ukrajinskog predsjednika rekao je da nema informacija o bilo kakvoj sumnji na trovanje.

Zapadni stručnjaci koji su istraživali incident navode da je teško utvrditi jesu li simptomi uzrokovani hemijskim ili biološkim agensom ili nekom vrstom napada elektromagnetnim zračenjem, tvrde upoznati sa situacijom, navodi WSJ.

Vijest o navodnom trovanju objavio je i istraživački portal Bellingcat koji navodi da je potvrdio da su tri člana delegacije na pregovorima održanima u noći između 3. i 4. marta pokazivali simptome uporedive sa onima nakon izloženosti hemijskom oružju. Jedna od žrtava, navodi Belingcat, bio je i Abramovič.

Bonus video: