"Rusija repozicionira manje od 20 odsto snaga raspoređenih oko Kijeva, ali se ne očekuje se da ih vrati kući"

Trideset peti dan rata u Ukrajini, jučerašnji sastanak u Istanbulu donio napredak u pregovorima. UNHCR saopštio da je više od četiri miliona Ukrajinaca dosad izbjeglo iz zemlje. Ujedinjene nacije imenovale stručnjake koji će istražiti moguće ratne zločine u Ukrajini

105230 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Detalj iz Maripolja, Foto: Reuters
Detalj iz Maripolja, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2022. 22:28h
Završeno
22:24h

Vlada Njemačke: Putin rekao Šolcu da Evropa može da nastavi da plaća ruski gas u eurima.

22:07h

Sjedinjene Američke Države razmatraju opcije za proširenje sankcija koje će uvesti Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu i imaće više da kažu o tome u narednim danima, rekla je danas portparolka Bijele kuće Kejt Bedingfild, prenosi Rojters.

Govoreći na dnevnom brifingu Bijele kuće, Bedingfild je rekla da predsjednik Džo Bajden nastavlja da razmatra opcije za proširenje sankcija i da će imati više informacija narednih dana. 

Izmjena: 22:12h
21:35h

Oko dva miliona ukrajinske djece izbjeglo je od rata u druge zemlje, a još 2,5 miliona je interno raseljeno unutar Ukrajine, saopštila je danas agencija Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

UNICEF navodi da je više od 1,1 milion djece iz Ukrajine u Poljskoj i da su stotine hiljada stigle u Rumuniju, Moldaviju, Mađarsku, Slovačku i Češku.

Djeca čine polovinu ukupnog broja izbjeglica iz Ukrajine, navodi agencija UN.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) utvrdila je da je više od 100 djece ubijeno tokom ruske invazije na Ukrajinu i da su najmanje 134 djeteta povrijeđena.

UNHCR navodi da je stvarni broj ubijene i povrijeđene dkece u Ukrajini vjerovatno mnogo veći.

Izmjena: 22:12h
21:23h

Rusija je počela da repozicionira manje od 20 odsto snaga raspoređenih oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva, saopštio je danas Pentagon, ali je upozorio da se očekuje da će Rusija da ih ponovo opremi i snabdije za preraspoređivanje, a ne da ih vraća kući, prenosi radio Slobodna Evropa.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su neke od ruskih snaga možda već ušle u Bjelorusiju, za razliku od njihovih matičnih garnizona.

Kirbi je takođe rekao na brifingu za novinare da je ruska kompanija Vagner rasporedila oko 1.000 pripadnika u ukrajinski region Donbas, koji je Moskva proglasila prioritetom.

Izmjena: 22:11h
20:59h

Francuska ne vidi znake napretka u pregovorima između Ukrajine i Rusije, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Žan-Iv Le Drian, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Rat se nastavlja i za sada, koliko ja znam, nema nikakvog pomaka ili bilo čega novog", rekao je on u intervjuu za emitere France 24 i RFI.

"Postoje mnoge izjave ruskih vlasti... Ja ću samo vjerovati akcijama", dodao je.

Ranije danas Rusija je takođe rekla da nije rečeno ništa obećavajuće niti je postignut napredak u pregovorima u Turskoj u utorak.

20:33h

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas u Londonu da zapadne zemlje ne treba da ukidaju sankcije Rusiji dok svi njeni vojnici ne napuste Ukrajinu.

Džonson je rekao da prekid vatre neće biti dovoljan i da Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) treba da intenzivira sankcije dok poslednji vojnik ruskog predsjednika Vladimira Putina ne napusti Ukrajinu.

On je kazao i da Velika Britanija razmatra da poveća podršku Ukrajini kako bi joj pomogla da se odbrani, i naveo da je slanje oklopnih transportera jedna od mogućnosti.

Velika Britanija je poslala Ukrajini protivtenkovsko naoružanje i drugu vojnu opremu, ali želi da izbjegne situaciju koja bi se mogla smatrati eskalacijom sukoba.

20:31h

Ukrajina vidi milijardera Romana Abramoviča kao efikasnog posrednika između Kijeva i Moskve koji pomaže u sprječavanju nesporazuma između dvoke strane, rekao je danas ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.

„U medijskom prostoru je odavno poznato da je on izuzetno efikasan posrednik između delegacija i da djelimično moderira proces kako ne bi došlo do nesporazuma na samom početku“, rekao je on na televizijskom brifingu.

Podoljak je takođe umanjio kao spekulativne "teorije zavjere" izvještaje da je Abramovič otrovan prije nekoliko nedelja, rekavši da su takvi izvještaji imali za cilj da izvrše pritisak na delegacije.

20:28h

Pregovori između Rusije i Ukrajine nisu napredovali, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

Nije bilo znakova koji bi ukazivali na promjene u stavu Rusije, rekao je Le Drijan u intervjuu međunarodnoj televiziji France24.

19:12h

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Sjedinjene Američke Države (SAD) namjeravaju da Ukrajini pruže 500 miliona dolara direktne budžetske pomoći, saopštila je Bijela kuća.

"Lideri su razgovarali o tome kako SAD rade danonoćno kako bi ispunile glavne zahtjeve Ukrajine za bezbjednosnu pomoć, kritične efekte koje je to oružje imalo na sukob i kontinuirane napore SAD sa saveznicima i partnerima da identifikuju dodatne sposobnosti za pomoći ukrajinskoj vojsci u odbrani svoje zemlje", navodi se u saopštenju.

Bajden je takođe razmotrio dodatne sankcije i humanitarnu pomoć najavljene prošle sedmice, dok ga je predsjednik Zelenski obavijestio o statusu pregovora Ukrajine s Rusijom, saopštila je Bijela kuća.

19:11h

Međunarodne sankcije Rusiji moraju biti pojačane i Ukrajina mora biti dodatno naoružana dok traju mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine, napisao je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Fejsbuku, prenosi Rojters.

"Logika je krajnje jednostavna – što je Ukrajina jača, to će svaki budući dogovor biti bolji", poručio je Kuleba.

18:53h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na Tviteru da je razgovarao o specifičnoj odbrambenoj podršci sa predsjednikom Sjedinjenih Amerićkih Država (SAD) Džozefom Bajdenom.

Naveo je da je razgovor trajao jedan sat.

Naveo je i da su takođe razgovarali o novom paketu pojačanih sankcija Rusiji, kao i o finansijskoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini.

Izmjena: 19:04h
18:49h

Rusija odobrila 'paralelni uvoz' nakon povlačenja svjetskih brendova zbog sankcija Zapada

18:42h

Šefica Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Mišel Bašele je rekla da je njena kancelarija potvrdila 1.189 smrtnih slučajeva civila u Ukrajini, uključujući 98 djece, od početka invazije 24. februara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, pravi broj ljudi će vjerovatno biti daleko veći, upozorila je ona, objašnjavajući da je teško potvrditi žrtve u područjima koja su najviše pogođena ratom, kao što je Mariupolj.

"Civili trpe nemjerljive patnje, a humanitarna kriza je kritična", rekla je Bašele.

Došlo je do "značajnog povećanja" stope smrtnosti među civilima u opkoljenim gradovima, rekla je ona.

To bi se moglo pripisati poremećenoj medicinskoj njezi zajedno sa stresom povezanim sa sukobima, dodala je.

18:41h

Gdje su pobjegle ukrajinske izbjeglice?

Radio Slobodna Evropa objavio je najnovije podatke koje je podijelila Agencija UN-a za izbjeglice:

Poljska je prihvatila 2.336.799 ukrajinskih izbjeglica;

Rumunija - 608.936;

Moldavija - 387.151;

Mađarska - 364.804;

Rusija - 350.632;

Slovačka - 281.172;

Bjelorusija - 10.902.

18:24h

Američki obavještajni zvaničnici su zaključili da savjetnici pogrešno informišu ruskog predsjednika Vladimira Putina o učinku ruskih snaga u Ukrajini, prema riječima jednog američkog zvaničnika.

Povezani članci

30. Mart 2022.

Savjetnici se plaše da Putinu saopšte istinu

18:01h

Ruske snage koriste fosfornu municiju i granatiraju naselja na liniji fronta koja odvaja teritoriju pod kontrolom Ukrajine od oblasti koje drže snage koje podržava Rusija u istočnom regionu Donjecka, saopštio je lokalni guverner Pavlo Kirilenko.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Kirilenko je dodao da je najnoviji pokušaj evakuacije civila iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja vjerovatno propao jer konvoji civila nisu bili propušteni. Ukrajina i Rusija su u prošlosti razmjenjivale krivicu kada su pokušaji evakuacije propali.

17:39h

Guverner ukrajinske Donjecke regije kazao je da je današnja evakuacija civila iz Mariupolja vjerovatno propala, prenosi Rojters.

Izmjena: 18:03h
17:18h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da se njene snage pregrupišu u blizini glavnog grada Ukrajine Kijeva i sjevernog grada Černihiva kako bi se fokusirale na druge ključne oblasti i završile "oslobađanje" otcijepljene regije Donbas, javile su ruske novinske agencije, prenosi Rojters.

Saopštenje ministarstva uslijedilo je dan nakon što je Rusija rekla da će smanjiti operacije u blizini Kijeva i Černihiva kako bi podržala napredak u mirovnim pregovorima.

Međutim, ruski napadi na obje lokacije nastavljeni su u srijedu, navode izvještači Rojtersa u blizini Kijeva i gradonačelnik Černihiva.

17:10h

Ruska invazija na Ukrajinu trebalo bi da podstakne preispitivanje stalnog prisustva NATO-a u istočnoj Evropi, rekao je Kongresu američki general Tod Volters, vrhovni komandant NATO-a za Evropu .

Upitan o mogućnosti trajnijeg prisustva američkih trupa na Baltiku i drugdje, Volters je rekao da se to "mora promijeniti", prenosi Rojters.

„Svakako je ovo prilika kao rezultat ovog besmislenog čina u ime Rusije, da se preispita trajna vojna arhitektura koja postoji ne samo u istočnoj Evropi, već i u našoj vazdušnoj policiji u avijaciji i u našim stalnim pomorskim grupama," rekao je Volters.

16:56h

Ukrajinski gradovi su pogođeni vazdušnim udarima i teškim granatiranjem u petonedjeljnoj invaziji Rusije, ubijajući civile u djelima koja mogu predstavljati ratne zločine, rekao je u srijedu visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava, prenosi Rojters.

Mišel Bašelet, obraćajući se Savjetu Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava u Ženevi, pozvala je Rusiju da povuče svoje trupe.

Ona je takođe rekla da je njena kancelarija dobila "vjerodostojne navode" da su ruske snage koristile kasetnu municiju u naseljenim područjima Ukrajine najmanje 24 puta i rekla da njena kancelarija istražuje navodnu upotrebu kasetne municije od strane Ukrajine.

Bonus video: