Savjetnici se plaše da Putinu saopšte istinu

Ruski predsjednik navodno nije znao da vojska angažuje i gubi regrute u Ukrajini niti je u potpunosti svjestan obima štete koju sankcije Zapada nanose ruskoj ekonomiji

64852 pregleda 803 reakcija 106 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Američki obavještajni zvaničnici su zaključili da savjetnici pogrešno informišu ruskog predsjednika Vladimira Putina o učinku ruskih snaga u Ukrajini, prema riječima jednog američkog zvaničnika.

Taj zvaničnik, koji je komentarisao otkriće obavještajnih službi sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, rekao je da Putin osjeća da ga je ruska vojska obmanula i da sada postoji stalna napetost između njega i visokih ruskih vojnih zvaničnika, prenosi agencija AP.

Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, nije otkrio detalje o tome kako su američki obavještajci došli do tog zaključka.

Obavještajna zajednica je zaključila da Putin nije znao da vojska angažuje i gubi regrute u Ukrajini. Takođe su zaključili da Putin nije u potpunosti svjestan obima štete koju ekonomske sankcije Zapada nanose ruskoj privredi.

Ta otkrića pokazuju „jasan prekid u protoku tačnih informacija” do Putina i da se njegovi visoki savjetnici „plaše da mu kažu istinu”, rekao je taj zvaničnik.

Vojni analitičari kažu da je Rusija preformulisala ratne ciljeve u Ukrajini tako da Putinu olakša da proglasi pobjedu i spasi obraz uprkos lošoj kampanji u kojoj je njegova vojska pretrpjela ponižavajuće neuspjehe, navodi Rojters.

Američki zvaničnici su javno izjavili da je zbog ograničenog protoka informacija - moguće pogoršanog povećanom Putinovom izolacijom tokom pandemije kovida-19 - ruski predsjednik imao nerealna očekivanja o tome koliko brzo može okupirati Ukrajinu.

Ruske snage su danas bombardovale Kijev i Černigov, dan nakon što je Rusija obećala da će smanjiti vojne operacije u oba grada.

Bonus video: