Gugl: Ruski hakeri pokušali da prodru u mreže NATO i vojske nekih istočnoevropskih zemalja

Rusija, koja je sada pod teškim zapadnim ekonomskim sankcijama nakon svoje odluke da izvrši invaziju na Ukrajinu 24. februara, redovno poriče optužbe za jačanje sajber napada na zapadne mete

2795 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski hakeri su nedavno pokušali da prodru u mreže NATO i vojske nekih istočnoevropskih zemalja, navodi Guglova grupa za analizu prijetnji u izvještaju objavljenom danas, prenosi Rojters.

U izvještaju se ne navodi koje su vojske bile na meti u, kako je Gugl opisao, "kampanjama za krađu akreditiva" koje je pokrenula grupa sa sjedištem u Rusiji pod nazivom Coldriver ili Callisto.

"Ove kampanje su poslate korišćenjem novootvorenih Gmail naloga na naloge koji nisu Gugl, tako da je stopa uspješnosti ovih kampanja nepoznata", navodi se u izjveštaju.

NATO nije odmah bio dostupan za komentar na izvještaj.

Rusija, koja je sada pod teškim zapadnim ekonomskim sankcijama nakon svoje odluke da izvrši invaziju na Ukrajinu 24. februara, redovno poriče optužbe za jačanje sajber napada na zapadne mete.

Finska firma za sajber bezbjednost F-Secure Labs je 2019. godine opisala Calista kao neidentifikovanog i naprednog aktera prijetnji "zainteresovanog za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa spoljnom i bezbjednosnom politikom" u Evropi.

Grupa je takođe ciljala NATO centar izvrsnosti, navodi se u izvještaju Gugla od danas, bez detaljnijeg objašnjenja.

U saopštenju, centar se nije direktno osvrnuo na Guglov izvještaj, ali je rekao: "Svakodnevno vidimo zlonamjerne sajber aktivnosti".

Bonus video: