Bivši američki marinac ponovo štrajkuje glađu u ruskom zatvoru: Dobio i tuberkulozu?

Američka ambasada u Moskvi vrši pritisak za konzularni pristup Ridu i drugim američkim državljanima pritvorenim u Rusiji, rekao je portparol Stejt departmenta

6476 pregleda 3 komentar(a)
Rid, Foto: Screenshot/Youtube
Rid, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši američki marinac Trevor Rid počeo je drugi štrajk glađu u ruskom zatvoru, gdje služi devetogodišnju kaznu, u znak protesta zbog zatvaranja u samicu i loše medicinske njege.

Advokat Sergej Nikitenkov potvrdio je da je njegov klijent počeo novi štrajk glađu nakon što je Ridova porodica saopštila da sumnja da je dobio tuberkulozu.

Rid je odveden u zatvorsku bolnicu na 10 dana, ali su njegovi roditelji rekli da mu nije pružena "odgovarajuća medicinska njega".

Federalna kazneno-popravna služba (FSIN) nije komentarisala štrajk glađu.

Američka ambasada u Moskvi vrši pritisak za konzularni pristup Ridu i drugim američkim državljanima pritvorenim u Rusiji, rekao je portparol Stejt departmenta.

"Zabrinuti smo izvještajima da je Trevor Rid počeo štrajk glađu u znak protesta zbog svog stanja. Pozivamo ruske zvaničnike da mu odmah pruže adekvatnu medicinsku njegu", rekao je portparol, a prenosi agencija Rojters.

Rid je osuđen 2020. godine nakon što je optužen za napad na dva ruska policajca godinu dana ranije.

Vlada SAD i Rid negiraju optužbe i dovode u pitanje pravičnost sudskog postupka.

Nalazi se u zatvoru u Mordoviji, regionu oko 350 kilometara istočno od Moskve, koji ima najteže zatvore u Rusiji, uključujući radne logore iz sovjetskog doba za političke zatvorenike.

U novembru prošle godine, Rid je štrajkovao glađu zbog kršenja njegovih prava, uključujući "nezakonito" smještanje u samicu.

Jedan je od nekoliko američkih građana koji su se suočili sa suđenjem u Rusiji posljednjih godina po optužbama za koje su njihove porodice, a u nekim slučajevima i američka vlada, rekli da su izmišljene.

Još jednog bivšeg američkog marinca, Pola Vilana, sud u Moskvi je u maju 2020. osudio na 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu koje su Sjedinjene Američke Države osudile kao "izrugivanje pravdi".

Vilan, koji kao i Rid, tvrdi da je nevin, takođe služi kaznu u zatvoru u Mordoviji.

Bonus video: