Izbori u Mađarskoj, Orban i Fides na najvećem izazovu dosad

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, kada je ubjedljivo pobjeđivao, 58-godišnji Orban sada ima ozbiljnog rivala, raznoliku koaliciju Ujedinjeni za Mađarsku, savez šest stranaka koji predvodi kandidat za premijera Peter Marki-Zaj

5044 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Birališta su otvorena jutros u Mađarskoj, gdje građani glasaju na parlamentarnim izborima na kojima se dugogodišnji premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides suočavaju sa najvećim izazovom do sada.

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, kada je ubjedljivo pobjeđivao, 58-godišnji Orban sada ima ozbiljnog rivala, raznoliku koaliciju Ujedinjeni za Mađarsku, savez šest stranaka koji predvodi kandidat za premijera Peter Marki-Zaj (Marki-Zay), 49-godišnji ekonomista.

Peter Marki-Zaj
Peter Marki-Zajfoto: Reuters

Ankete pokazuju da je Fides u blagoj prednosti, ali da je ishod izbora neizvjestan. Prema istraživanju sprovedenom od 23. do 25. marta, Orbanovu vladu podržava 44 odsto birača, a opoziciju 42 odsto, uz marginu greške od 3,5 odsto.

Zbog izbornog sistema opozicija treba da pobijedi za tri do četiri procentna poena da bi imala većinu u parlamentu, te je po mišljenju stručnjaka vrlo teško procijeniti ishod, prenosi Frans pres.

Orban
Orbanfoto: Reuters

Od 199 poslanika mađarskog parlamenta, 106 se bira po većinskom principu, tako što u 106 izbornih jedinica pobjeđuje kandidat sa najviše glasova. Preostala 93 mandata dodjeljuju se na izborima na kojima se nadmeću partijske liste. Cenzus za ulazak liste u parlament je pet odsto glasova izašlih birača, deset odsto u slučaju koalicije dvije stranke i 15 odsto za saveze tri ili više partija.

Pravo glasa na izborima imaju i državljani Mađarske koji žive u inostranstvu, kao i više od milion etničkih Mađara koji žive u susjednim zemljama. I jednoj i drugoj kategoriji birača pravo glasa je omogućio Orban, promjenom izbornog zakona, čime je svojoj stranci obezbijedio stotine hiljada glasova.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) poslala je u Mađarsku posmatračku misiju koja će nadgledati izbore, nakon što je prethodne, 2018. godine, opisala kao "slobodne, ali nefer".

Mađari danas glasaju i za referendum, gdje odgovaraju na četiri pitanja vezana za nedavni zakon protiv LGBT+, kojim se zabranjuje da se govori mlađim od 18 godina o promjeni pola i homoseksualnosti.

Glasačka mjesta zatvaraju se u 20 sati ali rezultati se ne očekuju prije ponoći, rekao je juče portparol vlade. Očekuje se velika izlaznost iznad 70 odsto.

Bonus video: