Orbanov manevar prošao kod birača

Mađarski premijer osvojio četvrti mandat i dobio podršku za njegovu "neliberalnu" demokratiju

19582 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Pobjeda koja se vidi sa Mjeseca i iz Brisela: Orban, Foto: REUTERS
Pobjeda koja se vidi sa Mjeseca i iz Brisela: Orban, Foto: REUTERS

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban osvojio je četvrti uzastopni mandat nakon iznenađujuće ubjedljive pobjede na parlamentarnim izborima pošto su birači podržali njegovo manevrisanje oko rata u Ukrajini i kampanju za odbranu tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti.

Prema preliminarnim rezultatima na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova, Orbanova partija Fides osvojila je 135 od 199 mjesta u parlamentu, dok će ujedinjeni opozicioni savez imati 57 poslanika.

Viktor Orban
foto: REUTERS

Ukoliko ovaj rezultat bude potvrđen, Orban i njegov Fides zadržali su dvotrećinsku većinu u parlamentu zahvaljujući kojoj su do sada neometano mijenjali mađarski ustav i zakone.

Ovako ubjedljiva pobjeda dodatno će osnažiti Orbana i njegovu ambicija da stvori “neliberalnu” demokratiju za koju kritičari tvrde da predstavlja podrivanje demokratskih normi.

„Ostvarili smo tako veliku pobjedu da ju je moguće vidjeti čak i sa Mjeseca, a definitivo iz Brisela“, kazao je Orban, koji je izgradio karijeru predstavljajući s kao borrbeni lider koji se suprotstavlja birokratama iz EU, nakon proglašenja pobjede.

Rezultat izbora takođe predstavlja i žestok udarac za opozicioni savez Ujedinjeni za Mađarsku na čelu sa Peterom Markijem Zajom, koji se sastoji od šest partija koje su ostavile po strani nesuglasice u naporu da stvore jedinstveni front protiv Fidesa.

Peter Marki Zaj je priznao poraz
Peter Marki Zaj je priznao porazfoto: REUTERS

Zaj je sinoć nakon proglašenja rezultata priznao izborni poraz.

Istraživanja uoči izbora ukazivala su na tijesan rezultat izbora i niko nije predviđao ubjedljivo pobjedu Fidesa.

Izbori su održani u atmosferi optužbi opozicionih grupa i međunarodnih posmatrača koji tvrde da su Orban i Fides favorizovani u državnim medijima i da su manipulisali izbornim distriktima.

Usljed ovih optužbi i izmjena izbornih pravila, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) poslala je punu posmatračku misiju od 200 članova, što je tek drugi put da se tako nešto dešava u jednoj članici Evropske unije.

Pristalice opozicionog saveza nakon saopštenja rezultata
Pristalice opozicionog saveza nakon saopštenja rezultatafoto: REUTERS

Rat u Ukrajini je dominirao izbornom kampanjom, a lider opozicije 49-godišnji konzervativac Marki Zaj, predstavio je glasanje kao izbor između Istoka i Zapada tvrdeći da je Orban podrio demokratska prava, okrenuo Mađarsku prema Rusiji i udaljio je od Evropske unije gdje pripada.

Orbanovo taktičko manevrisanje očigledno mu je pomoglo da učvrsti podršku među tvrdokornim pristalicama Fidesa, ali je istovremeno dovelo do kritika pojedinih saveznika uključujući i Poljsku, a lider tamošnje vladajuće partije Jaroslav Kačkinski je kazao da nije zadovoljan Orbanovim opreznim stavom o Rusiji.

Orban se sa druge strane trudio da spriječi da kampanja postane referendum o njegovim odnosima sa Moskvom. Umjesto toga, njegova poruka se svodila na jednostavnu ideju: On će držati Mađarsku podalje od tog rata, dok to nije slučaj sa njegovim protivnicima.

Uprkos tome što se opozicija nije zalagala da Mađarska pošalje trupe u Ukrajinu, Orban je iskoristio državne resurse i medije kako bi sugerisao suprotno.

Takav stav je očigledno dao rezultate naročito kod starijih, siromašnijih birača koji podržavaju Orbanovu konzervativnu socijalnu agendu.

Agnes, 69-godišnja profesorica biologije i hemije kazala je za Rojters da je podržala Fides. “Glasala sam za Orbana jer sam Mađarica i nacionalista, ne fašista”. Govoreći od događajima u Ukrajini ona je kazala: “Svaki rat je užasan. Ali mi ne želimo da budemo u ovom ratu”.

Pristalica opozicije reaguje nakon saopštenja rezultata
Pristalica opozicije reaguje nakon saopštenja rezultatafoto: REUTERS

Sa druge strane, ljekarka Džudit Berki, 45, kazala je da je glasala za Ujedinjeni za Mađarsku: “Orban krade i stvara neprijatelje... kada sam u inostranstvu, ne želim da kažem da sam Mađarica”.

Novi Orbanov mandat mogao bi otežati situaciju za NATO i EU usljed bojazni zbog stava Mađarske oko ruske invazije na Ukrajinu i toga da li je ona pouzdan partner, ističe “Gardijan”.

Mada Orban do sada nije pokušavao da blokira sankcije i vojni odgovor na napad, on je nagovijestio da nije spreman da podrži mjere koje podrazumijevaju prekid snabdijevanjem ruskim gasom i naftom.

Takođe je odbio da dozvoli snabdijevanje Ukrajine oružjem ili vojnu pomoć preko mađarske teritorije što je naljutilo NATO saveznike i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zelenski je u subotu kazao da se Orban izdvaja od ostatka Evrope, koja se ujedinila u osudi Putina, podržala sankcije protiv Rusije i poslala pomoć uključujući i oružje Ukrajini.

”On je bukvalno jedini u Evropi koji otvoreno podržava Putina”, kazao je Zelenski.

Kao odgovor, mađarski provladini mediji i sa naloga na društvenim mrežama pokrenut je niz ličnih napada protiv ukrajinskog lidera. Pojedini mediji čak su optužili vladu u Kijevu da pomaže mađarskoj opoziciji u kampanji, predstavljajući Zelenskog kao marionetu koja pokušava da uvuče Budimpeštu u rat.

Nakon što je juče glasao u Budimpešti zajedno sa suprugom, Orban je kazao da očekuje veliku pobjedu i predstavio glasanje kao izbor između “rata i mira” ponovo optužujući protivnike da okušavaju da uvuku Mađarsku u konflikt u Ukrajini.

Na pitanje o bliskim odnosima sa Putinom, Orban, koji ih je ranije opisao kao fer i balansirane, kazao je:

”Vladimir Putin se ne kandiduje na mađarskim izborima i stoga danas, srećom, ne moram da se bavim tim pitanjem. Ja se zalažem za mađarske nacionalne interese, ja sam mađarski orijentisan”.

Orbanovo taktičko manevrisanje očigledno mu je pomoglo da učvrsti podršku među tvrdokornim pristalicama Fidesa. Međutim, istovremeno je dovelo do kritika pojedinih saveznika uključujući i Poljsku, a lider tamošnje vladajuće partije Jaroslav Kačkinski je kazao da nije zadovoljan Orbanovim opreznim stavom o Rusiji.

”Ako me pitate jesam li zadovoljan, onda je odgovor ne, ali sačekaću izbore. Vidjećemo nakon izbora”, kazao je Kačinjski.

Postoje spekulacije da bi Orban - koji je ostvario bliske odnose sa Rusijom i Kinom, nazivao EU neprijateljem ipak mogao zauzeti prozapadni stav nakon reizbora.

Danijel Hegedus, mađarski analitičar u Njemačkom Maršal fondu, ipak je umanjio takva očekivanja. “Mora doći do neke vrste ponovnog povezivanja sa Zapadom, ali generalno on želi da se vrati poslovanju sa Rusijom - u smislu energetske i ekonomske saradnje”, kazao je Hegedus za “Gardijan”.

Usljed Orbanovog stava o ratu u Ukrajini, Mađarska je ostala dosta izolovana među zapadnim saveznicima, ali se to pokazalo popularno kod birača, naročito onih u ruralnim oblastima.

Orbanova pobjeda će odjeknuti širom Evropske unije.

”Politiko” ističe da će još jedan Orbanov mandat primorati Evropsku uniju da se konačno suoči sa nezgodnim pitanjem: da li da dodatno Budimpešti uskrati pristup sredstvima iz budžeta zbog podrivanja demokratskih vrijednosti u toj zemlji.

Bonus video: