Zelenski u Buči: Teško je pregovarati nakon zvjerstava ruske vojske

Četrdeseti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Bajden nazvao Putina raznim zločincem, rekao da će tražiti suđenje. Francuska se pridružila Njemačkoj i Litvaniji u protjerivanju ruskih diplomata, Moskva najavila recipročne mjere

100002 pregleda 45 reakcija 46 komentar(a)
Zelenski posjetio Buču, Foto: Reuters
Zelenski posjetio Buču, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2022. 22:07h
Završeno
22:00h

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama organizovaće konferenciju za novinare na kojoj će podijeliti materijale o situaciji u ukrajinskom gradu Buči, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Kazao je da je Rusija za "iskren razgovor" sa Zapadom, kao i da je Britanija blokirala zahtjev Rusije da se sazove sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Buči, prenosi Rojters.

Odbijanje Zapada da vodi dijalog ne vodi ničemu dobrom i nije ni u čijem interesu, dodao je. 

Upitan o perspektivi mirovnih pregovora, Lavrov je kazao da "uvijek postoji nada".

Lavrov je rekao da su komentari američkog predsjednika Džoa Bajdena o Vladimiru Putinu dokaz da neki na Zapadu imaju problema sa savješću.

21:57h

Sjedinjene Države planiraju da traže suspenziju Rusije sa njenog mjesta u najvišem tijelu UN za ljudska prava zbog informacija da su ruske snage možda počinile ratne zločine u Ukrajini, izjavila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

Tomas-Grinfild je pozvala da se Rusiji oduzme mjesto u Savjetu za ljudska prava nakon izvještaja o nasilju nad civilima u gradu Buča, blizu ukrajinske prijestonice Kijev, nakon povlačenja ruskih snaga. 

"Smatramo da su pripadnici ruskih snaga počinili ratne zločine u Ukrajini i smatramo da Rusija treba da odgovara", rekla je ona na konferenciji za novinare u glavnom gradu Rumunije Bukureštu.

Tomas-Grinfild je učešće Rusije u Savjetu za ljudska prava nazvala farsom i rekla da to šteti kredibilitetu tijela.

Svaka odluka o suspendovanju Rusije zahtevala bi odluku Generalne skupštine UN u Njujorku.

Portparolka Generalne skupštine Paulina Kubiak rekla je danas da još uvijek nije primljen nijedan zahtjev za sastanak o tom pitanju.

21:20h

Potpredsjednica ukrajinke vlade Irina Vereščuk tvrdi da je konvoj za evakuaciju stanovništva Marijupolja i dalje blokiran u istočnom gradu Manhušu, prenosi Rojters.

20:42h

Francuska je odlučila da protjera veliki broj ruskog diplomatskog osoblja, pridruživši se Njemačkoj i Litvaniji, prenosi Rojters.

"Postupci ruskih diplomata su bili protiv naših interesa nacionalne bezbjednosti. Ovaj potez (protjerivanje diplomatskog osoblja) dio je evropske inicijative", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

Moskva odgovara da će reagovati na odluku Pariza.

20:12h

Moskva će odgovoriti na odluku Njemačke da protjera 40 ruskih diplomata, javlja novinska agencija Interfaks, pozivajući se na rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

20:12h

Njemačka je danas odlučila da protjera 40 ruskih diplomata povodom ubistava civila u ukrajinskom gradu Buča, za koja se okrivljuju vojnici Rusije.

17:57h

Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta rekao je da je tim te humanitarne organizacije zaustavljen tokom pokušaja da stigne do Marijupolja u Ukrajini kako bi evakuisao civile i sada se nalazi u obližnjem gradu Manhušu.

"Tim Crvenog krsta nalazi se u gradu Manhuš, 20 kilometara zapadno od Marijupolja", rekao je portparol MKCK Džejson Strazijuso za Rojters.

Dodao je da je ekipu zadržala policija, ne iznoseći više detalja.

17:46h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Buču, nakon što su slike beživotnih tijela civila pronađena razbacana niz ulicu izazvale burne reakcije međunarodne javnosti.

On se kratko obratio prisutnima, rekavši da je Ukrajini "veoma teško" da pregovara sa Rusijom nakon "zvjerstava" ruskih snaga u Buči. Zelenski je rekao da zločini počinjeni u gradu predstavljaju "prirodu ruske vojske" i dodao da se ona "gore prema ljudima ponaša nego prema životinjama", prenosi CNN.

"Veoma je teško pregovarati kada vidite šta su ovdje uradili", kazao je Zelenski, okružen obezbjeđenjem.

On je upozorio da "što duže Ruska Federacija odlaže" pregovore sa Ukrajinom, situacija postaje gora.

Izmjena: 17:53h
17:32h

Guverner ukrajinske oblasti Žitomir kaže da na tom području nema više ruskih vojnika, prenosi Rojters.

Žitomir se nalazi zapadno od Kijeva, a sjeverno se graniči sa Bjelorusijom.

16:52h

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem zbog navodnog ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da će tražiti suđenje za ratne zločine.

16:33h

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk kaže da autobusi namijenjeni za spasavanje civila iz Marijupolja nisu mogli da stignu do opkoljenog grada na jugu Ukrajine.

Vereščuk je optužila ruske snage da blokiraju napore Međunarodnog crvenog krsta za evakuaciju i rekla da je 100 turskih državljana još uvijek zarobljeno u Marijupolju, prenosi Rojters.

Ponovljeni napori da se organizuju masovne evakuacije grada su propali, pri čemu za neuspjeh obje strane optužuju jedna drugu.

16:26h

Litvanija je zatražila od ruskog ambasadora da napusti zemlju, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova.

„Od ruskog ambasadora je zatraženo da napusti Litvaniju“, napisao je Gabrijelijus Landsbergis na Tviteru.

Takođe je naveo da se ambasador Litvanije u Ukrajini vraća u Kijev. "To je odluka Litvanije donijeta danas“, dodao je on.

16:24h

Španska policija zaplijenila je u ponedjeljak superjahtu ruskog oligarha Viktora Vekselberga u, kako se vjeruje, prvoj takvoj akciji u Evropi na zahtjev američkih vlasti.

15:42h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da bi stanovnici ukrajinske prijestonice koji su evakuisani u bezbjednije regione trebalo da sačekaju još nekoliko dana prije nego što se vrate svojim kućama, prenosi Rojters.

"Prvo, u Kijevskoj oblasti trenutno je na snazi neprekidni policijski čas. Drugo, u određenim gradovima u blizini Kijeva, velika je vjerovatnoća da su ruske snage ostavile nagazne mine i (vjerovatno) ima mnogo neeksplodirane municije", dodao je Kličko.

13:50h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Moskva smatra „neprijateljskim“ kao odgovor na sankcije zbog Ukrajine.

Uredbom, koja stupa na snagu u ponedjeljak, suspenduje se pojednostavljeni režim izdavanja viza Rusije sa nekim zemljama Evropske unije, kao i Norveškom, Švajcarskom, Danskom i Islandom, piše Rojters.

13:22h

Guverner ukrajinskog sjevernog regiona Sumi kazao je da ruske trupe više nisu okupirale nijedan grad ili sela u regionu i da su se uglavnom povukle, dok ukrajinske trupe rade na potiskivanju preostalih jedinica.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, guverner Dmitro Živicki je rekao da su ruske trupe napustile mnogo opreme u regionu, koji se nalazi na granici Ukrajine sa Bjelorusijom, prenosi Rojters.

12:00h

Kremlj je danas osudio komentare lidera poljske vladajuće partije, koji je kazao da će Varšava biti otvorena za američko nuklearno oružje na svom tlu i da bi pozdravila povećanje broja američkih vojnika u Evropi od 50 odsto.

Obraćajući se novinarima tokom konferencijskog poziva, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi takav potez samo doveo do pojačanih tenzija, prenosi Rojters.

Jaroslav Kačinjski, koji je na čelu stranke Pravo i pravda (PiS), rekao je tokom vikenda da će Poljska biti otvorena za stacioniranje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji - ali da se to trenutno ne razmatra.

11:31h

Neke ruske trupe ostale su danas u sjevernom ukrajinskom regionu Černihiv nakon povlačenja iz okoline glavnog grada u regionu Černihiva, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Čaus, prenosi agencija Rojters.

Rusija je prošle nedjelje saopštila da će oštro smanjiti vojnu aktivnost oko Černihiva i ukrajinske prijestonice Kijeva.

08:52h

Predsednik Francuske Emanuel Makron kazao je da su potrebne dodatne sankcije Rusiji nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča.

Makron je za radio Frans Inter rekao da postoje „veoma jasni tragovi“ koji ukazuju na to da su ruske snage odgovorne za ratne zločine u Ukrajini, prenosi Rojters.

Rusija je u nedjelju negirala da su njene snage odgovorne za smrt civila u gradu Buča i rekla da je Ukrajina priredila predstavu za zapadne medije.

08:43h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su snimke mrtvih civila u ukrajinskom gradu Buči "naručile" Sjedinjene Američke Države u sklopu zavjere da se okrivi Rusija.

„Ko su majstori provokacija? Naravno, Sjedinjene Države i NATO“, rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova u intervjuu na državnoj televiziji kasno u nedjelju.

Zaharova je rekla da je neposredna negodovanja Zapada zbog slika mrtvih civila ukazivala na to da je priča bila dio plana da se ukalja reputacija Rusije.

„U ovom slučaju, čini mi se da činjenica da su ove izjave (o Rusiji) date u prvim minutima nakon što su se pojavili ovi materijali ne ostavlja nikakvu sumnju ko je ’naručio’ ovu priču, prenosi Rojters.

Bonus video: