Njemačka protjeruje 40 ruskih diplomata zbog ubistava civila u Buči

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok izjavila je da te osobe, zaposlene u ambasadi Rusije u Berlinu, predstavljaju prijetnju onima koji traže zaštitu od Njemačke

3899 pregleda 11 komentar(a)
Berbok, Foto: REUTERS
Berbok, Foto: REUTERS

Njemačka je danas odlučila da protjera 40 ruskih diplomata povodom ubistava civila u ukrajinskom gradu Buča, za koja se okrivljuju vojnici Rusije.

Vlada u Berlinu sumnjiči te diplomate da su ruski obavještajci i dala im je rok od pet dana da napuste Njemačku, navodi Frans pres.

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok izjavila je da te osobe, zaposlene u ambasadi Rusije u Berlinu, predstavljaju prijetnju onima koji traže zaštitu od Njemačke.

Berbok je time aludirala na ukrajinske izbjeglice kojih je u Njemačkoj više od 300.000.

Više zemalja EU odlučilo je prethodnih dana da protjera ruske diplomate zbog dešavanja u Ukrajini, koju je Rusija napala 24. februara.

Brojne vlade su danas oštro osudile ubistva civila u gradu Buča. Ukrajinske vlasti su prethodno saopštile da su posle povlačenja ruskih snaga pronašle tijela stotina civila, od kojih mnoga sa vezanim rukama, ranama od metaka ispaljenih iz blizine i tragovima mučenja. Rusija je odbacila optužbe za ubijanje civila, navodeći da je riječ o "provokaciji ukrajinskih vlasti".

Bonus video: