Ambasada Ukrajine: Rusija nastavlja da koristi zabranjeno oružje protiv civila

"Uprkos međunarodnim konvencijama koje zabranjuju upotrebu oružja sa neselektivnim ubojitim elementima, Rusija, na čelu sa Putinom, takođe je upotrijebila smrtonosno oružje protiv civilnog stanovništva u Alepu, na sjeveru Sirije. Još ranije, ubojitost ovih granata haubica testirana je na muslimanskim civilima Čečenije i Avganistana"

3261 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Irpina tokom posjete predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Foto: Reuters
Detalj iz Irpina tokom posjete predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Foto: Reuters

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori saopštila je danas da Rusija nastavlja da koristi zabranjeno oružje protiv civila.

"U gradu Irpin, ruska vojska je upotrijebila podmuniciju na ruske granate haubice ZŠ2, zabranjene Ženevskom konvencijom. To potvrđuje i otkriće odgovarajućih fragmenata granate koje je napravila ukrajinska vojska nakon što je grad deokupiran. "ZŠ2" je projektil haubice kalibra 152 mm sa udarnim elementima u obliku strijelice. Zona uništenja ljudstva je 500 metara. Ovaj element je zabranjen međunarodnim konvencijama zbog njegovih poboljšanih borbenih karakteristika. Granate eksplodiraju u vazduhu i pokrivaju veliku površinu udarnim elementima. Jedan takav projektil, ispaljen iz haubice, nosi do 9.000 ubojitih strijela (tzv. "eksera")", ističe se u saopštenju Ambasade Ukrajine.

Oni su dodali da je u periodu 2014. - 2015., ZŠ2 je korišćen protiv ukrajinske vojske u okupiranim regionima Donjecka i Luganska.

"Uprkos međunarodnim konvencijama koje zabranjuju upotrebu oružja sa neselektivnim ubojitim elementima, Rusija, na čelu sa Putinom, takođe je upotrijebila smrtonosno oružje protiv civilnog stanovništva u Alepu, na sjeveru Sirije. Još ranije, ubojitost ovih granata haubica testirana je na muslimanskim civilima Čečenije i Avganistana. Sovjetske trupe iz takozvanog "međunarodnog kontingenta sovjetskih oružanih snaga" po povratku iz Avganistana su sa užasom opisali krvave posljedice upotrebe ovih projektila protiv civilnog stanovništva", poručili su iz Ambasade Ukrajine.

Četrdeset prvi je dan ruske agresije na Ukrajinu.

Bonus video: