Francuka: Završnica izborne kampanje, Melanšon se nameće u trci Makrona i Le Pen

Melanšon je francuskim medijima danas rekao da ne želi da vjeruje u duel Makrona i Le Penove u drugom krugu predsjedničkih izbora, kako to pokazuju istraživanja javnog mnjenja, prema kojima bi lider radikalne ljevice osvojio treće mjesto u prvom krugu zakazanom u nedelju

2027 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nekoliko dana pred prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon pokušava da se nametne u trci između odlazećeg predsjednika, centriste Emanuela Makrona i kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen čiji se jaz u anketama sve više smanjuje.

Melanšon je francuskim medijima danas rekao da ne želi da vjeruje u duel Makrona i Le Penove u drugom krugu predsjedničkih izbora, kako to pokazuju istraživanja javnog mnjenja, prema kojima bi lider radikalne ljevice osvojio treće mjesto u prvom krugu zakazanom u nedelju.

Lider francuske stranke Nepokorena Francuska danas će imati miting u Lilu na sjeveru Francuske ali će njegova trodimenzionalna slika (hologram) biti prikazana u 11 drugih francuskih gradova.

Izborna kampanja kao i sami predsjednički izbori odvijaju se u drugačijoj atmosferi, u svijetlu epidemije koronavirusa, rata u Ukrajini i šestomjesečnog predsjedavanja Francuske Evropskom unijom.

Izazovi za 12 kandidata za predsjednika Francuske su veliki - mobilizacija pristalica i potraga za neodlučnima, zbog čega se čini da bi izbori mogli da budu zabilježeni malim odzivom birača.

Prema poslednjem istraživanju, Makron bi mogao da osvoji 27,5 odsto glasova, Le Penova 22 odsto, a Melanšon oko 15 odsto u prvom krugu.

Pretpostavlja se da bi u drugom krugu pobijedio Makron sa 51,5 odsto, dok bi Marin Le Pen osvojila 48,5 odsto glasova.

Makron, poslije velikog mitinga u subotu u Parizu, nastavlja kampanju mitingom u Bretanji, na zapadu Francuske.

Odlazeći predsjednik je zbog toga večeras otkazao prisustvo u emisiji televizije Frans 2 na kojoj će učestvovati nekoliko predsjedničkh kandidata, među kojima socijalista An Idalgo, ekolog Janik Žado, desničarka Valeri Pekres i ekstremni desničar Erik Zemur.

Bonus video: