Lavrov: Leševi u Buči lažljiva provokacija u cilju ugrožavanja pregovora

Prikazivanje u svjetskim medijima fotografija snimljenih u ukrajinskom gradu Buči na kojima se vide leševi na ulici, kao i masovne grobnice, izazvalo je talas osude međunarodne zajednice

6590 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je otkrivanje leševa u ukrajinskom gradu Buča "provokacija" u cilju ugrožavanja tekućih rusko-ukrajinskih pregovora.

"Postavlja se pitanje - čemu služi ova otvorena i lažljiva provokacija... Navedeni smo da vjerujemo da se ona koristi da se pronađe izgovor za ugrožavanje pregovora koji su u toku", rekao je Lavrov u video poruci emitovanoj na ruskoj televiziji.

Prikazivanje u svjetskim medijima fotografija snimljenih u ukrajinskom gradu Buči na kojima se vide leševi na ulici, kao i masovne grobnice, izazvalo je talas osude međunarodne zajednice.

Rusija je posle sastanka sa ukrajinskom stranom u Istanbulu prošle nedelje najavila da će drastično smanjiti vojne aktivnosti na sjeveru Ukrajine.

Ukrajina je sa svoje strane predložila međunarodni sporazum kojim bi se garanotvala njena bezbjednosti. Ukrajina bi tada prihvatila nenuklearni i neutralni status, odrekla bi se ulaska u NATO i odobrila bi prisustvo stranih vojnika na svom tlu.

Prema ukrajinskim predlozima, Rusija ne bi trebalo da se protivi ulasku Ukranije u EU.

Kremlj za sada nije zvanično odgovorio na te predloge i pregovori su nastavljeni putem videokonferencije.

Bonus video: