Džonson se obratio na ruskom: Rusi "zaslužuju da znaju istinu" o zločinima

Ti snimci i fotografije su "toliko šokantni i strašni da nije ni čudo što vaša vlada pokušava da ih sakrije od vas. Vaš predsjednik (Vladimir Putin) zna da ne biste podržali ovaj rat, kada biste mogli da vidite šta se dešava", rekao je Džonson

8794 pregleda 4 komentar(a)
Džonson, Foto: REUTERS
Džonson, Foto: REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson uputio je 5. aprila video poruku Rusima u kojoj navodi da građani te zemlje zaslužuju da "znaju istinu" o zločinima počinjenim u Ukrajini od početka ruske invazije.

"Ruski narod zaslužuje istinu, vi zaslužujete činjenice", rekao je Džonson na ruskom na početku kratkog video snimka objavljenog na društvenim mrežama.

Britanski premijer, koji je potom nastavio na engleskom, rekao je da su izvještaji iz Ukrajine o zločinima koja se pripisuju ruskoj vojsci u Buči, Irpinu i drugdje u Ukrajini "užasnuli svijet".

Ti snimci i fotografije su "toliko šokantni i strašni da nije ni čudo što vaša vlada pokušava da ih sakrije od vas. Vaš predsjednik (Vladimir Putin) zna da ne biste podržali ovaj rat, kada biste mogli da vidite šta se dešava", rekao je Džonson.

Od početka ruske invazije, sajtovi mnogih ruskih i stranih medija su blokirani u Rusiji.

"Vaš predsjednik je optužen za ratne zločine. Ne mogu da vjerujem da on djeluje u vaše ime", dodao je Džonson.

Ruska vojska negirala je bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini, a ruske vlasti smatraju da su optužbe "iscenirane" u cilju ugrožavanja tekućih rusko-ukrajinskih pregovora.

Fotografije i snimci na kojima se vide leševi u civilnoj odjeći i masovne grobnice u Buči poslije povlačenja ruskih snaga izazvali su osudu međunarodne zajednice, a 5. aprila zapadne države uvele su i nove sankcije protiv Rusije.

Bonus video: