Ukrajini potreban novi Maršalov plan

Johanes Han je rekao da će to pomoći Ukrajini da se oporavi brzo i da će ubrzati njeno približavanje EU

1610 pregleda 0 komentar(a)
Mariupolj, Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO
Mariupolj, Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO

Ukrajini će nakon rata sa Rusijom biti potreban plan obnove sličan onome koji su Sjedinjene Države ponudile Evropi nakon Drugog svjetskog rata, rekao je juče evropski komesar za budžet Johanes Han.

Na osnovu programa Maršalov plan, SAD su Evropi poslale današnjih oko 200 milijadi dolara tokom četiri godine, u vidu ekonomske i tehničke pomoći.

"Mislim da je za Ukrajinu potreban ažurirani model Maršalovog plana", rekao je Han na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

Han je rekao da će to pomoći Ukrajini da se oporavi brzo, a ne za nekoliko decenija, od ogromnog uništenja koje je pričinila ruska vojska, te da će ubrzati približavanje Ukrajine Evropskoj uniji.

Ukrajina se prijavila da postane formalni kandidat za pridruživanje 27-članom bloku. Rojters ističe da je to dugotrajan proces i u mirnodopskim uslovima i da je gotovo onemogućen ratom koji bjesni u zemlji.

Han
Hanfoto: Reuters

Han nije iznio nikakvu procjenu koliko novca bi moglo biti potrebno, ali je rekao da napore obnove Ukrajine ne bi mogla da snosi Evropa sama i da bi vjerovatno morale da učestvuju države G20, uključujući i Rusiju.

Komesar je rekao i da EU zasada ne planira da počne još jedan program zajedničkog zaduživanja kako bi se suočila sa ekonomskim i socijalnim posljedicama rata u Ukrajini na taj blok.

On je napomenuo da u fondu EU za oporavak ima još dosta neiskorišćenih jeftinih kredita koje vlade mogu da zatraže. Dodao je da su od ukupno 380 milijardi eura jeftinih kredita dostupnih u fondu, vlade do sada tražile samo 166 milijardi, te da je 214 milijardi eura ostalo na raspolaganju.Han je kazao i da bi za pokrivanje nekih troškova zbrinjavanja miliona Ukrajinaca koji su od početka rata 24. februara pobjegli u države EU, članice mogle da iskoriste neka od sredstava koja su im dodijeljena u okviru budžeta EU za 2021-2027.

Bonus video: