Rusija u najtežoj situaciji u posljednje tri decenije

Takve sankcije nisu korištene ni u najmračnijim vremenima Hladnog rata, rekao je Mihail Mišustin

20600 pregleda 257 reakcija 12 komentar(a)
Mišustin danas u Dumi, Foto: Reuters
Mišustin danas u Dumi, Foto: Reuters

Rusija je zbog sankcija Zapada bez presedana suočena sa najtežom situacijom u posljednje tri decenije, ali strani pokušaji da se ona izoluje od globalne ekonomije neće uspjeti, rekao je danas premijer Mihail Mišustin.

Zapadne države intenzivno proširuju ekonomske sankcije koje su uvedene sa ciljem da primoraju Rusiju da okonča vojnu operaciju u Ukrajini i povuče snage.

„Nema sumnje da se trenutna situacija može nazvati najtežom za Rusiju u posljednje tri decenije,” rekao je Mišustin u Dumi, donjem domu parlamenta. „Takve sankcije nisu korištene ni u najmračnijim vremenima Hladnog rata”, rekao je Mišustin, a prenio Rojters.

Sankcij Zapada su već odsjekle Rusiju od globalne finansijske mreže, a neke njene najveće banke su ostale bez pristupa međunarodnom SWIFT sistemu za komunikaciju između banaka, dok su neki trgovci počeli da odbijaju isporuke ruske nafte, pojačavajući pritisak na finansije Moskve.

Prije nedavnih sankcija, Rusija je planirala da ostvari budžetni suficit od 1,3 biliona rubalja (17 milijardi dolara) ove godine, što čini jedan odsto njenog BDP, piše Rojters. Mišustin je danas rekao da će Rusija sve što zaradi ove godine potrošiti na državnu pomoć.

Filijala Sberbanke u Moskvi
Filijala Sberbanke u Moskvifoto: Reuters

Vlada je do sada obećala više od bilion rubalja podrške kompanijama, za socijalna davanja i porodice sa djecom, od čega je 250 milijardi rubalja planirano za pomoć države Ruskoj željeznici, navodi britanska agencija.

Rusija je u znak odmazde za sankcije uvela kontrolu kapitala, što je gotovo onemogućilo stranim investitorima da prodaju imovinu, i industrijsku i finansijsku, ako odluče da se povuku iz te zemlje.

„Ako morate da idete, proizvodnja bi trebalo da se nastavi jer ona pruža radna mjesta. Naši građani tamo rade,” rekao je Mišustin.

Kremlj je nagovijestio da bi mogao nacionalizovati imovinu u vlasništvu zapadnih investitora koji odluče da odu.

Neke kompanije koje odlaze prebacuju vlasništvo na ruske firme, što otvara prostor za nove poslovne mogućnosti, rekao je Mišustin.

„Naš finansijski sistem, žila kucavica čitave ekonomije, je izdražao,” rekao je Mišustin. Berza i rublja se stabilizuju. Sumnjam da bi to izdržala bilo koja druga zemlja. Mi jesmo.”

Evropska komisija je u utorak predložila nove sankcije protiv Rusije, uključujući zabranu kupovine ruskog uglja i ulaska ruskih brodova u luke EU, i saopštila da radi i na zabrani uvoza nafte.

Bonus video: