U Francuskoj u nedjelju prvi krug predsjedničkih izbora

Makron koji je mjesecima favorit u anketama, u predizbornu kampanju ušao je najkasnije, a posljednjih nedjelja suočava se sa smanjenjem jaza u odnosu na Marin Le Pen

1047 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuzi su pozvani na birališta za prvi krug predsjedničkih izbora koji će biti održan u nedjelju, u velikoj sjenci rata u Ukrajini, a prema procjenama anketa javnog mnjenja očekuje se pobjeda duela kao i na prethodnim izborima 2017 - odlazećeg predsjednika, centriste Emanuela Makrona i kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen.

Mjesecima favorit u anketama, Makron koji je u predizbornu kampanju ušao najkasnije, posljednjih nedjelja se suočava sa smanjenjem jaza u odnosu na Marin Le Pen, čija pobjeda više nije nezamisliva, a takva pobjeda bi predstavljala presedan u Francuskoj Pete republike.

Iako su predsjednički izbori gurnuti u drugi plan zbog rata u Ukrajini, izbori na kojima se u prvom krugu takmiči 12 kandidata, ipak uključuju ključna pitanja, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu.

Kako je ocijenila agencija Frans pres, Francuska je značajna zemlja u Evropskoj uniji, kojom trenutno i predsjedava. Rat u Ukrajini je trenutno dominantna tema u francuskoj spoljnoj politici, dok se borba protiv klimatskih promjena gotovo nije pominjala.

Francuska na nacionalnom planu suočena je sa potpunom podijeljenom ljevicom i tromom desnice, tako da ankete pokazuju da bi Makron u prvom krugu osvojio oko 26 glasova, a Le Penova oko 22 odsto.

Makron bi u drugom krugu pobijedio Le Penovu sa 53 odsto glasova, a ona bi dobila 47 odsto.

Na trećem mjestu se očekuje lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon, sa oko 17 odsto glasova. Kandidatkinja desnice Valeri Pekres nekada viđena kao ozbiljniji protivnik Makronu, i kandidat ekstremne desnice Erik Zemur dobili bi po devet odsto glasova.

Ostali kandidati bi osvojili oko i ispod pet odsto glasova.

Predsjednik se u Francuskoj bira neposrednim glasanjem, u dva kruga, ukoliko nijedan kandidat nije osvojio većinu u prvom krugu.

Šef države se bira za mandat od pet godina, koji može samo jednom da se ponovi.

U Francuskoj večeras u ponoć počinje predizborna tišina koja će trajati do nedjelje uveče u 20 časova po zatvaranju birališta.

Francuski zakon zabranjuje objavljivanje rezultata izbora prije zatvaranja birališta. Odmah po zatvaranju biračkih mjesta mogu da se očekuju rezultati izlaznih anketa koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnejnja.

Izbori po običaju počinju dan ranije u prekomorskim francuskim teritorijama.

Drugi krug izbora zakazan je za 24. april.

Bonus video: