Britanija uvela sankcije Putinovim ćerkama

Prema britanskoj vladi, više od 275 milijardi funti Putinove "ratne kase" je sada zamrznuto u koordiniranoj akciji međunarodne zajednice prethodnih nedjelja

3626 pregleda 2 komentar(a)
Tihonova, Foto: REUTERS
Tihonova, Foto: REUTERS

Sada su na britansku listu sankcija dodata i imena Katerine Vladimirovne Tihonove i Marije Vladimirovne Voroncove.

To je, kako piše BBC, dio „koordiniranih“ akcija sa SAD, koje su već uvele sankcije Putinovim ćerkama, kao i ženi i ćerki šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

London je uveo sankcije ćerki Lavrova Jekaterini Sergejevnoj Vinokurovoj.

Britanska vlada je saopštila da je i dalje usmjerena na sankcionisanje "raskošnog stila života unutrašnjeg kruga Kremlja", zabranivši putovanja i zamrznuvši imovinu za pomenute tri žene, prenosi N1.

Prema britanskoj vladi, više od 275 milijardi funti Putinove "ratne kase" je sada zamrznuto u koordiniranoj akciji međunarodne zajednice prethodnih nedjelja.

Dodala je da Rusija klizi u najdublju recesiju od raspada Sovjetskog Saveza, a sankcije su ugrozile sposobnost Putina da vodi rat u Ukrajini.

Obije ćerke su iz Putinovog braka sa Ljudmilom Putinom, bivšom stjuardesom ruskog Aeroflota, kojom se oženio 1983. i od koje se razveo tri decenije kasnije, prenosi američki Nacionalni javni radio (NPR) iz Vašingtona.

Starija ćerka, Marija Vladimirovna Voroncova, poznata je pod nekoliko imena, udato prezime joj je Fasen po suprugu Joritu Jostu Fasenu, holandskom biznismenu, koji je, kako navodi BBC svojevremeno radio za ruski Gasprom. Vjeruje se da su se njih dvoje razveli. Često je zovu i Marija Putina.

Marija Voroncova, rođena 1985. godine, pedijatrijski je endokrinolog i genetičar, navodno radi u Centru za endokrinološka istraživanja u Moskvi, iako je, kako navodi BBC, jedini ljekar u tom centru čija slika nije na sajtu institucije. Ona je bila i predsjednica Ruskog udruženja mladih endokrinologa. Govori engleski, njemački, francuski i holandski.

"Voroncova vodi programe koje finansira država i koji su dobili milijarde dolara iz Kremlja za genetska istraživanja, a koje lično nadgleda Putin", saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Voroncova se bavi i biznisom, a po navodima BBC, suvlasnica je kompanije koja je "učestvuje u realizaciji najveće privatne investicije u ruskom zdravstvu".

Mlađa ćerka Katerina Vladimirovna Tihonova rođena je 1986. godine u Njemačkoj, dok je Putin tamo boravio kao službenik nekadašnje sovjetske tajne službe KGB. Američko ministarstvo finansija tvrdi za nju da je sada menadžerka u oblasti tehnologije i da radi za vladu i odbrambenu industriju.

Bonus video: