Fon der Lajen u Buči: Vidjeli smo okrutno lice Putinove vojske

Predsjednica Evropske komisije kazala je da će podržati Ukrajinu u odbrani „granice Evrope”

8116 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da smrt civila u ukrajinskom gradu Buča pokazuje „okrutno lice” vojske ruskog predsjednika Vladimira Putina, obećavajući da će podržati Kijev u odbrani „granice Evrope”.

Tokom posjete Buči, gdje su forenzički istražitelji počeli da ekshumiraju tijela iz masovne grobnice, Fon der Lajen je izgledala vidno dirnuta onim što je vidjela u gradu gdje su ukrajinski zvaničnici rekli da su stotine civila ubile ruske snage, prenosi Rojters.

fdl
foto: Reuters

Rusija poriče da je gađala civile i naziva navode da su ruske snage pogubile civile u Buči „monstruoznim falsifikatima“.

Obraćajući se novinarima u Buči, Fon der Lajen je, noseći pancir, rekla da će EU učiniti sve da podrži Ukrajinu da preduzme „neophodne korake“ da obezbijedi članstvo u Uniji.

fdl
foto: Reuters

"Ovdje se dogodilo nezamislivo. Vidjeli smo okrutno lice Putinove vojske. Vidjeli smo nepromišljenost i hladnokrvnost sa kojom su okupirali grad", rekla je Fon der Lajen novinarima u Buči.

„Cijeli svijet tuguje sa stanovnicima Buče, a oni su ti koji ... brane granicu Evrope, brane čovječanstvo, brane demokratiju i zato stojimo uz njih u ovoj važnoj borbi," dodala je.

Bonus video: