Rusi sahranjuju mrtve vojnike dok Kremlj priznaje velike gubitke u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 25. marta, da je 1.351 ruski vojnik ubijen od početka kampanje, a 3.825 je ranjeno

28703 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Sa sahrane Vitalija Djadjuška, Foto: Reuters
Sa sahrane Vitalija Djadjuška, Foto: Reuters

Ruske porodice sahranile su danas najbliže, ubijene u Ukrajini, uz salutiranje automatskim oružjem i vojnim duvačkim orkestarima, dan nakon što je Kremlj prvi put priznao da je izgubio značajan broj vojnika.

Rusija je 24. februara poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u okviru, kako je oni nazivaju, "specijalne operacije".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da su gubici "velika tragedija za nas".

U gradu Vladikavkaz, u blizini Kavkaskih planina, rođaci su se okupili na sahrani Vitalija Djadjuška, jednog od dvojice vojnika sahranjenih danas na gradskom groblju Vostočno, prenosi agencija Rojters.

Uplakana žena, obučena u crno, poljubila je lice vojnika, koji je ležao u otvorenom kovčegu, pored vojnika u uniformama koji su držali puške.

Djadjuško, iz obližnjeg naselja Arhonskaja, iza sebe je ostavio četiri sestre i majku, rekao je lokalni lider Aleksandar Kusi.

"Bio je iz velike porodice. Ne znam kako će djevojke sada bez njega, mnogo je pomagao. Nije bio oženjen, nije imao šanse, bio je mlad, veoma mlad. Sramota je kada mladi pođu prije vremena", rekao je Kusi.

Dok je kovčeg spuštan u zemlju, vojni orkestar svirao je državnu himnu, a počasna garda je ispalila pozdrav iz automatskog oružja.

Ubrzo nakon toga, ožalošćeni su se okupili na još jednoj sahrani, 41-godišnjem Ruslanu Kozajevu. Starija žena, uplakana, nježno mu je dodirnula lice.

Rojters prenosi da je na groblju bilo vidljivo više od 20 svježih grobova za vojnike koji su poginuli u Ukrajini.

Peskov je u četvrtak rekao da je Rusija pretrpjela "značajne gubitke" u Ukrajini, u koju su njene trupe ušle 24. februara.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 25. marta, da je 1.351 ruski vojnik ubijen od početka kampanje, a 3.825 je ranjeno.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je dva dana kasnije da je vjerovatno ubijeno najmanje 10.000 ruskih vojnika.

"Imamo značajne gubitke u trupama", rekao je Peskov britanskom kanalu Skaj njuz u intervjuu, "i to je za nas ogromna tragedija".

Bonus video: