Babiš zahtijeva da NATO od odbrambenog postane napadački pakt

U kampanji pred izbore i u izbornom programu stranke Babiš je NATO označio za ključnu međunarodnu organizaciju za Češku
70 pregleda 1 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2017. 10:22h

Najvjerovatniji budući češki premijer nakon sjutrašnjih parlamentarnih izbora, tajkun češke prehrambene i petrohemijske industrije Andrej Babiš zatražio je u kampanji pred izbore da NATO prestane da bude odbrambeni pakt i postane napadački kako bi zbog izbjeglica i terorista mogao da reaguje u susjedstvu Evropske unije.

"Mi moramo da se zapitamo da li NATO treba da prestane da bude odbrambeni pakt i da postane napadački, zato što mi sada imamo drugačije neprijatelje. Ne samo Rusiju. Tu je islamski terorizam. Naravno, u okviru NATO SAD, Kanada i Turska imaju interese drugačije od Evrope", kazao je Babiš u predizbornoj debati lidera čeških stranaka za češki tabloid Blesk.

Babiš je ukazao na apsurd situacije u kojoj se u vodama Sredozemnog mora udavilo 20.000 imigranata a, kako je kazao, neki tamo libijski vođa poziva svoje drugare da napadaju italijansku armiju.

"Šengen nema smisla. Grčka je u šengenu, Hrvatska nije, Bugarska nije, Rumunija nije. Mi moramo da zaštitimo bezbjednost cijele Evrope i moramo konačno da kažemo u Briselu gospodinu Makronu i gospođi Merkel to rješenje. A to rješenje je zatvaranje spoljašnje evropske granice", kazao je Babiš.

Lider Akcije nezadovoljnih građana (ANO), kojoj ankete raspoloženja birača predviđaju pobedu sa 25 do 30 odsto glasova Čeha na predstojećim izborima, promjenu uloge NATO u napadačku pomenuo je kao dio rješenja da se napadaju brodovi krijumčara izbjeglica, riješi situacija u Siriji i Libiji kako bi se zaustavila migracija pred granicama Evrope.

"Imigrante mame da dodju ti krijumčari izbjeglica", kazao je Babiš.

U kampanji pred izbore i u izbornom programu stranke Babiš je NATO označio za ključnu međunarodnu organizaciju za Češku.

"Članstvo u NATO je za nas ključno. NATO je stub naše bezbjednosti. Članstvo u Evropskoj uniji je za nas veoma važno ali moramo da igramo aktivniju ulogu. Da ne dozvolimo dalju integraciju. Moramo da predlažemo konkretna rješenja da zaustavimo nelegalnu migraciju i da poboljšamo zakone u borbi protiv terorizma da uspijemo da zadržimo teroriste prije nego što izvedu napad kakav je bio u Berlinu", izjavio je juče Babiš u jednom od predizbornih razgovora za češke medije.

Iako među analitičarima na Zapadu vlada strah da će Babiš, kao nekadašnji komunista koji tek mora da 'očisti' svoje ime od optužbi da je bio i gent zloglasne totalitarne komunističke tajne policije StB, zajedno sa češkim predsjednikom Milošem Zemanom, Češku suuviše priblićiti Rusiji, on je pred ove izbore naglasio da je Rusija aneksijom Krima postala agresor. On je rekao i da ne bi ukidao sankcije iako nisu efikasne i samo nanose štetu češkoj privredi.

"Rusija je agresor na Krimu. Sporazumi iz Minska ne funkcionišu a ni sankcije. Neophodna je aktivna diplomatija koju Evropa ne vodi jer se stalno iščekuju rezultati nekih izbora. Nije potrebno mijenjati sankcije protiv Rusije. Pitanje je da li će natjerati Putina da poštuje sporazume iz Minska. Za sada to ne funkcioniše a evropska diplomatija to ne uspijeva da riješi a to sve samo nanosi štetu našim preduzećima", kazao je Babiš.

Bonus video: