Kadirov: Predalo se više od 1.000 ukrajinskih marinaca u Mariupolju

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali izjavu datu na Kadirovljevom Telegram kanalu. Ukrajinski generalštab je u svom jutarnjem izvještaju saopštio da ruske snage nastavljaju sa napadima na Azovstal i luku

8349 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Kadirov, Foto: Reuters
Kadirov, Foto: Reuters

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da se više od 1.000 ukrajinskih marinaca predalo u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju i pozvao preostale snage koje se nalaze u čeličani Azovstal da se predaju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se 1.026 vojnika ukrajinske 36. brigade marinaca predalo u gradu Mariupolju, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali izjavu datu na Kadirovljevom Telegram kanalu. Ukrajinski generalštab je u svom jutarnjem izvještaju saopštio da ruske snage nastavljaju sa napadima na Azovstal i luku.

Ruska televizija je juče prikazala slike kako se marinci predaju u željezari Ilič u Mariupolju, pri čemu su mnogi od njih povrijeđeni.

Nije bilo jasno na koju fabriku – Azovstal ili Željezaru Ilič – Kadirov je mislio kada je govorio o 1.000 predatih ukrajinskih marinaca.

„Unutar Azovstal-a u ovom trenutku ima oko 200 ranjenih koji ne mogu da dobiju nikakvu medicinsku pomoć“, rekao je Kadirov u svojoj objavi. „Za njih i sve ostale bilo bi bolje da prekinu ovaj besmisleni otpor i odu svojim porodicama.

Kadirov je vatreni pristalica lidera Kremlja Vladimira Putina i rasporedio je mnoge svoje borce u Ukrajini kako bi podstakao nagon Rusije da „demilitarizuje“ i „denacifikuje“ Ukrajinu.

U ranijim objavama, obećao je da će nastaviti sa zauzimanjem Mariupolja i da će nastojati da zauzme sve druge ukrajinske gradove, uključujući Kijev.

Na slikama ruske televizije prikazano je kako se navodi da su ukrajinski vojnici marširali ulicom s rukama u vazduhu. Jedan od vojnika je prikazan kako drži ukrajinski pasoš.

Bonus video: