Borba za Mariupolj: Različite tvrdnje o predaji ukrajinskih marinaca

Petro Andrjušenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja Vadima Bojčenka, odbacio je izjave Rusije kao "nemoguće"

16315 pregleda 6 komentar(a)
Krstovi na mjestu gdje su sahranjeni građani Mariupolja, Foto: Reuters
Krstovi na mjestu gdje su sahranjeni građani Mariupolja, Foto: Reuters

Ukrajina i dalje poriče ruske izvještaje o predaji više od 1.000 marinaca u strateškom, opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, piše danas BBC.

U razgovoru za BBC, Petro Andrjušenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja Vadima Bojčenka, odbacio je izjave Rusije kao "nemoguće".

On kaže da Ukrajina još uvijek drži nekoliko djelova grada.

"Oni ne kontrolišu našu luku, ne kontrolišu Azovstal (željezara)", kaže Andrjušenko.

Ruske snage takođe ne kontrolišu polovinu istočnog okruga Livoberežni, najveći dio Primorskog okruga na sjeveru ili polovinu centralnog okruga grada.

BBC navodi da trenutno ne može da provjeri njegove komentare jer je potpuna slika onoga što se dešava u gradu još uvijek nejasna.

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je ranije da se više od 1.000 ukrajinskih marinaca predalo u Mariupolju i pozvao preostale snage koje se nalaze u čeličani Azovstal da se predaju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da se 1.026 vojnika ukrajinske 36. brigade marinaca predalo u Mariupolju, prenio je Rojters.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je ranije da nema informacije o predaji ukrajinske brigade marinaca.

"Nemam informacije", rekao je Motuzjanik u poruci kao odgovor na zahtjev za komentar, prenio je Rojters.

Snimci koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane pokazuju kolika je šteta u Mariupolju.

BBC navodi da to dolazi usred sve većih znakova da bi Rusija mogla biti na ivici da zauzme taj lučki grad, koji je nekada imao populaciju od oko 450.000 ljudi.

Gradonačelnik Mariupolja kaže da je 21.000 civila ubijeno tokom nedjelja intenzivnog ruskog bombardovanja, dok 100.00 ljudi još čeka na evakuaciju.

Rusija blizu potpunog zauzimanja grada?

BBC na srpskom piše da je Rusija blizu potpunog zauzimanja Mariupolja, opkoljenog i sada potpuno razorenog.

Zvanično, ukrajinska vojska tvrdi da jedinice održavaju odbranu i da su u "neprekidnom kontaktu" sa svojim trupama na terenu.

Ali priznaju da će Moskva vjerovatno pokušati da preuzme potpunu kontrolu nad gradom, dok regionalni lider proruskih separatista tvrdi da je Mariupolj blizu pada.

Rusija je danas objavila da je 1.026 ukrajinskih vojnika položilo oružje u tom gradu.

Grupa iz 36. brigade marinaca navodno se predala u blizini željezare Iljič.

Najviši savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog rekao je da su marinci probali da se povežu sa bataljonom Azov - grupom koja ima jake veze sa krajnjom desnicom - i da Marijupolj nije pao u ruske ruke, piše BBC na srpskom.

Aleksej Arestovič je na Fejsbuku naveo da je odbrana grada pojačana.

BBC na srpskom navodi da je teško nezavisno provjeriti ove informacije.

Ukrajinske trupe u Mariupolju saopštile su prethodnih dana da im ponestaje municije i vjeruju se da su gurnute nazad u dva izolovana džepa pored obale.

Sudbina grada će vjerovatno biti ključna za sljedeću fazu rata.

U ruskim rukama to bi obezbijedilo kontrolu nad jasnim dijelom teritorije koja povezuje dva fronta na jugu i istoku.

To bi oslobodilo veliki broj snaga za preraspoređivanje i pružilo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu trenutak strateške "pobjede" poslije havarije u prvoj fazi invazije.

Za ukrajinske vlasti, koje su Marijupolj opisivali kao "srce ovog rata danas", pad grada bio bi ogroman gubitak.

Ukrajinske vlasti su ranije optužile Rusiju da je upotrijebila hemijsko oružje u Mariupolju, što je Moskva odlučno negirala.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su saopštile da su upoznate sa izvještajima i da ne mogu da ih potvrde.

Ambasada Rusije u Vašingtonu saopštila je da su tvrdnje SAD i Ukrajine da bi Rusija mogla da upotrijebi hemijsko oružje u Ukrajini dezinformacija jer je Moskva uništila posljednje zalihe hemikalija 2017.

U saopštenju se ističe da "ukrajinski ekstremisti" spremaju da organizuju provokacije upotrebom hemijskog oružja i poziva Stejt department da prestane da širi dezinformacije, prenosi Rojters.

Bonus video: