Prva ostavka zbog Džonsonovih zabava

Britanski ministar pravde se povukao u znak protesta zbog kršenja kovid pravila u Dauning stritu

4730 pregleda 0 komentar(a)
Protesti protiv Džonsona u Londonu, Foto: Rojters
Protesti protiv Džonsona u Londonu, Foto: Rojters

Boris Džonson juče se suočio sa prvom ostavkom u svom kabinetu nakon što je ministar pravde Dejvid Volfson odlučio da napusti funkciju rekavši da postupci britanskog premijera, koji je novčano kažnjen zbog kršenja kovid ograničenja, "nijesu u skladu sa vladavinom prava".

Volfson je naveo da bi bilo pogrešno da "takvo ponašanje prođe uz ustavnu nekažnjivost, naročito kada su se mnogi u društvu povinovali pravilima uz veliki ličnu cijenu, a drugi su novčano kažnjavani ili krivično gonjeni zbog sličnih, a ponekad i više trivijalnih, prekršaja".

Volfson, koji je pismo upućeno premijeru objavio na Tviteru, naveo je da "nema izbora osim da podnese ostavku.

Džonsonu, njegovoj supruzi Keri i ministru finansija Rišiju Sunaku u utorak su izrečene novčane kazne zbog kršenja zakona koje je vlada uvela za suzbijanje širenja kovida-19.

Sunaku, bivšem bankaru koji je postao ministar neposredno uoči pandemije, bilo je potrebno sedam sati da objavi saopštenje u kojem se izvinio, usljed čega je "Tajms" objavio da je razmatrao ostavku.

Premijer je u početku pred parlamentom tvrdio da se zabave nijesu dogodilo. Međutim, policija istražuje 12 okupljanja nakon što je internom istragom utvrđeno da je njegovo osoblje uživalo u zabavama na kojima se služio alkohol u trenutku kada su skupovi bili zabranjeni, što je izazvalo žestoke kritike naročito od članova porodica osoba koje su preminule tokom pandemije

Nakon otkrića o zabavama u Dauning stritu pojedini poslanici Džonsonove Konzervativne partije su pozivali na njegovu ostavku. Međutim taj pritisak je u velikoj mjeri popustio zbog rata u Ukrajini budući da veliki broj poslanika smatra da sada nije trenutak za promjenu rukovodstva.

Ministar saobraćaja Grant Šaps juče je stao u odbranu Džonsona rekavši da premijer nije prekršio zakon "iz loše namjere". "Ne kažem da premijer nema mane. Svi imamo mane na različite načine", kazao je Šaps. "Pitanje je da li se neko odlučio da to uradi iz loše namjere".

Jedan poslanik iz Džonsove Konzervativne partije kazao je juče da premijer ipak treba da podnese ostavku. Mislim da premijer ne može i ne treba da preživi kršenje pravila kakvo je počinio", kazao je Najdžel Mils za BBC. "Novčano je kažnjen, mislim da takva pozicija nije održiva".

Džonson je prvi britanski premijer za kojeg je utvrđeno da je prekršio zakon dok je na dužnosti. On se u utorak nakon izricanja kazne izvinio britanskoj javnosti, ali je odbio pozive da podnese ostavku.

Bonus video: