Zelenski: Rusija će tražiti mir, ili će zauvijek napustiti međunarodnu arenu kao rezultat rata

"Zahvalan sam svim našim braniocima koji drže položaje i uče ruske vojnike da misle da se ovaj rat protiv Ukrajine može završiti samo strateškim porazom Rusije – prije ili kasnije"

11427 pregleda 12 komentar(a)
Zelenski, Foto: Facebook
Zelenski, Foto: Facebook

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da će Rusija zaista tražiti mir, ili će zauvijek napustiti međunarodnu arenu kao rezultat rata u Ukrajini.

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori dostavila je obraćanje Zelenskog koje prenosimo integralno:

"Nesalomivi ljudi najhrabrije zemlje!

Danas je bio koristan dan za našu državu, za našu odbranu od ruske ofanzive. U Kijev su doputovali predsjednici četiri države – prijatelji Ukrajine. Oni koji nam pomažu od prvih dana. Ko se nije libio da nam da oružje. Ko nije sumnjao da li da uvede sankcije. I ko sada na nivou Evropske unije gura stroži paket sankcija protiv Ruske Federacije. Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija. Bilo mi je veoma drago što sam se danas sreo sa predsjednicima. Pregovori su bili plodonosni.

Važno je da su predsjednici posjetili Borodjanku u Kijevskoj oblasti, gdje su svojim očima vidjeli šta su okupatori uradili. Za predsjednike, ovo je još jedan argument da se jače zalažu za opipljive sankcije Rusiji.

Prije svega, potreban nam je embargo na naftu. I jasna spremnost Evrope da se odrekne svih ruskih energenata. Evropska unija mora da prestane da sponzoriše rusku vojnu mašinu.

O politici sankcija Zapada danas je razgovarala i grupa međunarodnih eksperata na čelu sa Majklom Mekfolom i Andrijem Jermakom. Grupa radi već tri nedjelje. Čine nju međunarodni i ukrajinski eksperti koji procjenjuju uvedene sankcije i kako Rusija pokušava da ih zaobiđe.

Grupa je pripremila konkretne prijedloge kako da otkloni rupe u sankcijama, koje Rusija stalno koristi, i kako da odmah pojača sankcije kako bi one bile opipljive za Moskvu.

Razgovarao sam danas sa američkim predsjednikom Bajdenom. Tema razgovora bila je krivično gonjenje svih ruskih vojnika i komandanata koji su počinili ratne zločine. Međunarodna saradnja za ovo. Razgovaralo se o novom paketu defanzivne podrške Ukrajini. Dogovor je postignut. 800 miliona dolara. Oružje, municija, druga pomoć. Artiljerijski sistemi, oklopni transporteri, helikopteri. Iskrena zahvalnost na podršci! Takođe smo se dogovorili da pojačamo sankcije Rusiji.

Obratio sam se parlamentu i narodu Estonije. Izrazio sam zahvalnost na pomoći pruženoj Ukrajini, uključujući i oružje. Takođe sam pozvao Estoniju da se uključi u projekat obnove Ukrajine posle rata.

Sa Estonijom već sarađujemo u oblasti digitalizacije. A posle rata bi to mogao da postane još veći projekat. O obnovi državnih i poslovnih digitalnih sistema, o sajber bezbjednosti. O obnavljanju relevantnih obrazovnih institucija.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan posjetio je Buču. Ispravno je da u gradu počne da radi grupa forenzičara Međunarodnog krivičnog suda. Odgovornost ruske vojske za ratne zločine je neizbježna. Sve ćemo ih odvući u tribunal. I ne samo za ono što je urađeno u Buči.

Generalno, na sjeveru naše zemlje, u oslobođenim područjima, nastavlja se razminiranje. Okupatori su ostavili na desetine hiljada neeksplodiranih granata, mina i kopčenih mina – svašta po mnogo. Stoga, svako ko želi da se vrati kući na oslobođenu teritoriju treba da bude što je moguće pažljiviji. I odmah obavijestite policiju i spasioce u slučaju da pronađete čudan predmet, eksplozivni predmet.

Borbeni izvještaji za današnji dan ne razlikuju se bitno od prethodnih. Ruske trupe pojačavaju aktivnosti na istočnom i južnom pravcu. Pokušavaju da uzvrate za svoje poraze. Nastavljaju se raketna bombardovanja i artiljerijski udari. Dovoze se nove kolone opreme. Traže rezerve. Oni pokušavaju da regrutuju stanovnike juga naše zemlje – odnosno sa ovih privremeno okupiranih područja pored takozvane mobilizacije u pojedinim djelovima Donjecke i Luganske oblasti.

Sva ova grozničava aktivnost okupatora svjedoči prije svega o njihovoj nesigurnosti. Na to da i sa značajnim zalihama sovjetske vojne opreme i značajnim brojem vojnika, koje komandanti nimalo ne štede, ruske trupe sumnjaju u sposobnost da nas slome, da razbiju Ukrajinu. Pa, činimo sve da opravdamo njihove sumnje.

I zahvalan sam svim našim braniocima koji drže položaje i uče ruske vojnike da misle da se ovaj rat protiv Ukrajine može završiti samo strateškim porazom Rusije – prije ili kasnije.

Ili će rusko rukovodstvo zaista tražiti mir, ili će kao rezultat ovog rata Rusija zauvijek napustiti međunarodnu arenu.

I prije ovog obraćanja, kao i uvijek, potpisao sam ukaze o nagradama naših branilaca. Državnim odlikovanjima dodijeljeno je 270 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, od kojih 7 posthumno. Nagrađeno je i 11 službenika Resora državne zaštite.

Drugim ukazom je zvanje Heroja Ukrajine dodijeljeno 2 vojnika naših Oružanih snaga. Posthumno.

Vječna pamjat svima koji su dali živote za Ukrajinu!

Vječna slava svima koji čuvaju narod i čuvaju našu državu!

Slava Ukrajini", poručio je Zelenski.

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 50. dan

Bonus video: