Nepoželjan u Kijevu – Njemačka iznenađena i uvrijeđena

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog najprije je rekao da nijedna Štajnmajerova ponuda nije odbijena, a sam Zelenski je u srijedu uveče (13.4.) izjavio da ni njemački predsjednik, niti njegov kabinet, nisu poslali Ukrajini nikakav zvanični zahtjev

6655 pregleda 5 komentar(a)
Štajnmajer, Foto: Reuters
Štajnmajer, Foto: Reuters

Poruka Kijeva da njemački predsjednik Štajnmajer nije dobrodošao izazvala je zaprepašćenje i ljutnju u Njemačkoj. Zelenski sada tvrdi da uopšte nije ni bilo zvaničnog zahtjeva za posjetom. Njemačka politika to demantuje.

Zbrka na diplomatskom podijumu – kontradiktorne izjave o otkazanoj posjeti njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera Kijevu. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog najprije je rekao da nijedna Štajnmajerova ponuda nije odbijena, a sam Zelenski je u srijedu uveče (13.4.) izjavio da ni njemački predsjednik, niti njegov kabinet, nisu poslali Ukrajini nikakav zvanični zahtjev.

Njemačka strana te tvrdnje međutim demantuje. Bilo je komunikacije na više nivoa, kažu u njemačkim političkim krugovima. A i sam Štajnmajer je u nekoliko navrata bezuspješno pokušavao da na telefon dobije Zelenskog. I jasno je da Štajnmajer nije bio dobrodošao – njemačkom ambasadoru u Kijevu to je u pisanom obliku prenio kabinet ukrajinskog predsjednika, javljaju njemački mediji.

Čini se da su najnovije izjave iz Ukrajine u stvari pokušaj da se ograniči diplomatska šteta. Jer, njemačke reakcije bile su jednoglasne i jasne: taj potez Zelenskog se manje-više unisono naziva nepromišljenim, pogrešnim i štetnim.

„Odbijanje Nemačke“

Tako je recimo njemački ministar privrede i vicekancelar Robert Habek rekao: „Savezni predsjednik je Njemačka. I zato je odbijanje predsjednika Zelenskog u stvari odbijanje Njemačke“, naglasio je taj političar iz stranke Zelenih. „Nažalost, moram to da kažem, ukrajinska strana napravila je diplomatsku grešku“, rekao je Habek.

Na novinarsko pitanje da li će on ili kancelar Olaf Šolc otputovati u Ukrajinu, Habek odgovara: „Sada bi svi trebalo da se potrudimo da riješimo problem, a ne da ga eskaliramo. Za to su i izmišljeni telefoni.“ Habek je još dodao da je kompletna njemačka vlada u stalnom kontaktu s ukrajinskom vladom.

Šolc je „iritiran“

Kancelar Šolc je takođe kritikovao ukrajinsko odbijanje da primi Štajnmajer kao „pomalo iritantno“. „Predsjednik je htio da ode u Ukrajinu“, rekao je Šolc uz ocjenu da bi bilo bolje da je Štajnmajer primljen.

Kancelar je u jednom intervjuu na novinarsko pitanje odgovorio da ne planira da u skoro vrijeme otputuje u Kijev. Kaže da je u bliskom kontaktu s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, a i, dodaje, bio je u Kijevu neposredno prije izbijanja rata. Šolc naglašava da gotovo ni sa jednim drugim stranim političarem ne komunicira toliko kao sa Zelenskim.

Prvobitno je na inicijativu poljskog predsjednika Andžeja Dude bila planirana zajednička solidarna posjeta Štajnmajera sa šefovima država Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije. Nakon što je nemački predsjednik od ukrajinske strane proglašen nepoželjnim, ostala četvorica predsjednika otputovali su u Kijev bez Štajnmajera.

Berbok: Puna solidarnost

Zelenski je u Kijevu, nakon tog susreta izjavio da se tu radi o posjeti predstavnika „četiri države koje su prijatelji Ukrajine“ i da je susret „bio veoma koristan i plodonosan“. On je istakao da je reč o predsjednicima zemalja koje „Ukrajini pomažu od prvog dana“, koje „nisu oklijevale s isporukom oružja Ukrajini“ i koje „nisu sumnjale u potrebu uvođenja sankcija Rusiji“.

I njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izrazila je žaljenje što Štajnmajer nije otputovao u Kijev. „Razgovarali smo o tom putovanju i ja mislim da bi bilo dobro da je do toga došlo“, rekla je političarka Zelenih. I naglasila: „Jedno je nesumnjivo – mi smo i dalje u potpunosti na strani Ukrajine. Podržavamo Ukrajinu u odbrani i u potpunosti smo solidarni.“

Opozicija kritikuje SPD

Od vodećih njemačkih političara jedino je lider opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc izrazio izvjesno razumijevanje za Zelenskog. On smatra da je odbijanje da se Štajnmajer primi u posjetu znaku nezadovoljstva Ukrajine. „Očigledno da su rezerve prema politici SPD (nemačkih socijaldemokrata) prema Rusiji u mnogim istočnoevropskim zemljama veoma duboke. I ja za to imam razumijevanja“, rekao je Merc. On je ipak dodao da je odbijanje posjete izabranog šefa države demokratske zemlje – i dalje uvreda.

Ukrajinski ambasador u Berlinu Andrij Meljnik u međuvremenu je ponovo pozvao kancelara Šolca da posjeti Kijev, naglašavajući da je on svakako dobrodošao i da bi se Zelenski tome radovao. Ukrajinska želja je da prilikom te posjete kancelar jasno obeća isporuku teškog naoružanja.

Bonus video: