Ometanje slanja oružja Ukrajini pogoršalo bi sukob sa Zapadom

„SAD ne djeluju unutar teritorije Ukrajine, pa ako bi Rusi napali teritoriju NATO, gdje se prikuplja vojna oprema, to bi aktiviralo član 5 i potpuno bi promijenilo pravila igre,” rekao je Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost

13781 pregleda 15 komentar(a)
Džejk Salivan, Foto: Reuters
Džejk Salivan, Foto: Reuters

Sjedinjene Države pripremaju nove korake da spriječe Rusiju da izbjegava sankcije, rekao je danas savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Džoa Bajdena.

„Mislim da ćemo u narednih nedjelju ili dvije imati neke objave koje će identifikovati mete koje pokušavaju da olakšaju izbjegavanje i u Rusiji i izvan nje,” rekao je Džejk Salivan, ne navodeći detalje.

On je takođe rekao da bi bilo kakvi napori Rusije da poremeti transfer oružja Ukrajini mogli izazvati eskalaciju u sukobu sa Zapadom, prenio je Rojters.

„SAD ne djeluju unutar teritorije Ukrajine, pa ako bi Rusi napali teritoriju NATO, gdje se prikuplja vojna oprema, to bi aktiviralo član 5 i potpuno bi promijenilo pravila igre.”

Prema Članu 5 Povelje NATO, napad na jednu članicu vojne alijanse je napad na sve njene članice. On je aktiviran samo jednom, nakon napada na SAD 11. septembra 2001.

Salivan je rekao da je napad na rusku raketnu krstaricu zadao udarac Rusiji.

„U kontaktu smo s Ukrajincima, koji su nam rekli da su taj brod gađali protivbrodskim projektilima,” rekao je američki zvaničnik. „Trenutno nismo u mogućnosti da to provjerimo iz nezavisnih izvora, ali je sigurno, po načinu na koji se ovo odvijalo, to veliki udarac za Rusiju.”

Rusko ministarstvo odbrane je, međutim, saopštilo da je izbio požar na raketnoj krstarici „Moskva”, glavnom brodu njene Crnomorske flote, nakon što je municija eksplodirala na brodu, i nije pominjalo napad.

Bajden je danas rekao da će SAD uskoro odlučiti o tome da li će u Kijev poslati nekog visokog zvaničnika, u znak podrške Ukrajini

Salivan nije htio da komentariše hoće li neki visoki američki zvaničnik uskoro posjeti Kijev, kao što su nedavno učnili lideri drugih država, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona. On je upozorio da bi borbe u Ukrajini mogle da traju mjesecima ili duže.

Bajden je danas rekao da će najviši američki zvaničnici uskoro odlučiti o tome da li će u Kijev poslati nekog visokog zvaničnika, u znak podrške Ukrajini.

Jedan izvor upućen u situaciju rekao je juče da bi to mogao biti ministar odbrane Lojd Ostin ili državni sekretar Entoni Blinken.

Bonus video: