Papa u poruci za Uskrs: Lideri da čuju molbu naroda za mir

"Neka sukob u Evropi učini da budemo više zabrinuti za druge situacije, sukobe, patnje....situacije koje ne možemo da previdimo i koje ne želimo da zaboravimo"

4517 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo pozvao je danas lidere da "čuju vapaj naroda za mir" u ovom "ratnom Uskrsu", javile su agencije.

"Vidjeli smo previše krvi, previše nasilja", rekao je papa tokom tradicionalne poruke Urbi et Orbi i pomolio se da "bude mir za izmučenu Ukrajinu".

"Mnoga naša braća i sestre morali su se zatvoriti da bi se odbranili od bombi", rekao je rimokatolički poglavar pred oko 50.000 vjernika na Trgu Svetog Petra u Rimu.

Papa Franjo se molio za slobodan pristup svetim mjestima u Jerusalimu, gdje je više desetina ljudi povrijeđeno poslednjih dana u sukobima.

Kao referencu na prijetnju nuklearnim ratom, Franja je citirao naučnika koji je 1955. upitao: "Da li ćemo okončati ljudsku rasu ili će se čovječanstvo odreći rata?"

papa Franjo
foto: Reuters

"Neka sukob u Evropi učini da budemo više zabrinuti za druge situacije, sukobe, patnje....situacije koje ne možemo da previdimo i koje ne želimo da zaboravimo", rekao je papa.

"Neka Izraelci, Palestinci i svi stanovnici Svetog grada, zajedno sa hodočasnicima, iskuse ljepotu mira, žive u bratstvu i slobodno pristupaju svetim mjestima, poštujući međusobna prava", rekao je.

papa Franjo
foto: Reuters

Papa se molio za "mir za Bliskom istoku, rastrzanom godinama podjela i sukoba", kao i za Mjanmar, Avganistan i cio kontinent Afrike.

Papa, koji je poslije 2019. prvi put govorio pred okupljenim vjernicima za Uskrs, rekao je i da su "dvije godine pandemije ostavile teške posljedice".

Poglavar Rimokatoličke crkve je povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru rekao da su "društva danas degradirana sebičnošću i individualizmom".

papa Franjo
foto: Reuters

Po završetku mise papa Franja je iz "papamobila" pozdravio vjernike.

Bonus video: