Epifanije: Vjernici da ne idu na noćne liturgije

Ukrajinski mitropolit ne vjeruje da će Rusija uslišiti pozive na prekid raketnih napada tokom vaskršnjih praznika

16215 pregleda 36 reakcija 26 komentar(a)
Mitropolit Epifanije, Foto: Reuters
Mitropolit Epifanije, Foto: Reuters

Lider Pravoslavne crkve Ukrajine uputio je juče poziv sveštenstvu i vjernicima da ne organizuju večernje liturgije povodom Vaskrsa u oblastima gdje se odvijaju sukobi, strahujući da će se rusko bombardovanje nastaviti i tokom praznika.

Mitropolit Epifanije kazao je u televizijskom obraćanju da sumnja da će se prekid u raketnim napadima ruskih trupa, koji je predložilo ukrajinsko udruženje crkvi i vjerskih zajednica tokom trajanja Vaskrsa, održati.

„Teško je povjerovati da će se to zaista dogoditi, jer neprijatelj pokušava da nas potpuno uništi”, kazao je on.

Ukrajinsko ministarstvo inostranih poslova takođe je juče saopštilo da je „zahvalno” na inicijativi generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša za uspostavljanje četvorodnevnog vaskršnjeg „humanitarnog primirja” koje bi moglo početi u četvrtak.

Primirje je neophodno za bezbjednu evakuaciju hiljada civila iz oblasti u kojima se odvijaju sukobi, „naročito iz napaćenog” Mariupolja, navodi se u saopštenju.

Desetine crkvi i drugih vjerskih i objekata kulture u Ukrajini oštećene su ili uništene od kako je Rusija počela invaziju.

Epifanije je kazao da liturgije povodom Vaskrsa mogu biti održane ujutru ili popodne i da sveštenici treba da se potrude da ne bude gužvi u crkvama. Poručio je da vjernici mogu pratiti prenos vjerske službe na televiziji ili internetu.

Bonus video: