Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj: U slučaju pobjede, Le Pen najavljuje vladu nacionalnog jedinstva

Le Pen je na Tviteru navela da će prvo formirati "vladu nacionalnog jedinstva" a potom će pokrenuti "šok kupovne moći" tako što namjerava da porez na dodatu vrednost (PDV) smanji sa 20 na pet odsto za energente, dok će PDV potpuno ukinuti na osnovne proizvode

8905 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen izjavila je danas nekoliko sati pred početak izborne tišine da će, ukoliko u nedelju pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora, formirati vladu nacionalnog jedinstva, prenio je pariski list Figaro.

Le Penova je na Tviteru navela da će prvo formirati "vladu nacionalnog jedinstva" a potom će pokrenuti "šok kupovne moći" tako što namjerava da porez na dodatu vrednost (PDV) smanji sa 20 na pet odsto za energente, dok će PDV potpuno ukinuti na osnovne proizvode.

Kandidatkinja ekstremne desnice je dodala da će tokom prvih mjeseci vladanja organizovati "referendum za zaustavljanje imigracije" a potom će uvesti porez na finansijsko bogatstvo koje će zamijeniti porez na imovinu.

Makron je sa svoje strane rekao da će premijer Žan Kasteks ostati na funkciji naredne nedelje, ako u nedelju bude ponovo izabran.

Odlazeći predsjednik je rekao da je potreban kontinuitet rada vlade u kontekstu rata u Ukrajini i napetosti o kupovnoj moći građana.

Kasteks je nedavno rekao da će podnijeti ostavku ako Makron pobijedi u nedelju. Premijer, inače iz redova desničarske stranke Republikanci, kao razlog moguće ostavke je naveo da je jedan od onih koji misle da je potreban novi podsticaj posle ponovnog izbora Makrona.

Međutim, premijer je nagovijestio mogućnost da ostane na vlasti do parlamentarnih izbora zakazanih u junu ukoliko pobijedi Le Penova, pošto mu to dozvoljava Ustav.

U Francuskoj večeras u ponoć počinje predizborna tišina koja će trajati do nedelje uveče u 20.00 po zatvaranju birališta.

Francuski zakon zabranjuje objavljivanje rezultata izbora prije zatvaranja birališta. Odmah po zatvaranju biračkih mjesta mogu da se očekuju rezultati izlaznih anketa koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnjenja.

Izbori po običaju počinju dan ranije u prekomorskim francuskim teritorijama.

Prema poslednjim anketa, predviđa se pobjeda Makrona, ali analitičari strahuju od uzdržanih birača smatrajući da će razlika među kandidatima biti manja ukoliko uzdržanost bude veća.

Bonus video: