Ukrajina predložila "specijalnu" rundu pregovora sa Rusijom

Rat u Ukrajini ušao je u 60. dan

70100 pregleda 22 reakcija 57 komentar(a)
Ruski vojnik ispred uništene upravne zgrade željezare Azovstal, Foto: Reuters
Ruski vojnik ispred uništene upravne zgrade željezare Azovstal, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2022. 23:17h
Završeno
22:13h

Ukrajinske vlasti ponudile su Rusiji pregovore pored ogromnog metalurškog kompleksa Azovstal u Marijupolju na jugoistoku, gdje su ukrajinski borci i civili još uvijek opkoljeni ruskim snagama.

"Pozvali smo Ruse da održe specijalnu sjednicu razgovora odmah pored lokacije Azovstal", saopštilo je ukrajinsko predsjedništvo i dodalo da čeka odgovor ruske delegacije.

Savjetnik ukrajinskog predsjedništva Mihajlo Podoljak zatražio je ranije danas primirje u Marijupolju za pravoslavni Uskrs, humanitarni koridor za civile u Marijupolju, kao i dogovor o razmjeni vojnih zarobljenika.

Izmjena: 23:13h
19:32h

Ukrajina je danas predložila "specijalnu" rundu pregovora sa Rusijom kako bi se razgovaralo o sudbini civila i ukrajinskih vojnika koji su još uvijek zarobljeni u Marijupolju, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

"Pregovori bi imali za cilj uspostavljanje trenutnog primirja u Marijupolju, "višednevne" humanitarne koridore i oslobađanje ili razmjenu ukrajinskih boraca zarobljenih u fabrici Azovstal", rekao je savjetnik predsjednika Ukrajine Aleksij Arestovič.

17:01h

Rusija je saopštila da je jedno selo u Belgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom granatirano sa druge strane granice, prenijela je državna novinska agencija TASS navode Vladimira Perceva, lokalnog zvaničnika.

On je kazao da nema žrtava ili štete nakon što je jedan projektil pao u polje.

16:05h

Danas nisu uspostavljene humanitarne rute iz južnoistočnog ukrajinskog lučkog grada Mariupolja, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, okrivljujući ruske snage što nisu obuzdale vatru.

Vereščuk je rekla da će ukrajinska strana ponovo pokušati u ponedeljak da uspostavi bezbjedan prolaz iz Mariupolja. Ona je pozvala generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji bi trebalo da otputuje u Moskvu prije posjete Kijevu sljedeće nedelje, da zahtjeva prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Mariupolja.

"To je ono o čemu bi Gutereš trebalo da govori u Moskvi, ako se sprema da razgovara o miru“, rekla je Vereščuk.

15:43h

Poglavar rimokatoličke crkve Papa Franjo ponovio je danas poziv na uskršnje primirje dok pravoslavni hrišćani slave Uskrs.

Papa Franjo je, ne navodeći konkretno ni jednu državu, pozvao agresore da zaustave napad kako ne bi više stvarali patnju iscrpljenom narodu.

Franja je okupljenima na Trgu Svetog Petra rekao da je prošlo dva mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu i rekao da se rat pogoršao umjesto da se završi.

"Tužno je što je u ovim danima, koji su najsvetiji i najsvečaniji za sve hrišćane, smrtonosna buka oružja glasnija od zvuka zvona koja najavljuju Vaskrsenje", rekao je on.

15:40h

Neutvrđeni višestruki broj civila ubijen je danas u ruskom granatiranju u ukrajinskoj oblasti Lugansk, rekao je lokalni guverner Sergej Gajdaj, prenosi Rojters.

„Danas su još jednom poginuli civili. Naši sunarodnici. Ništa im nije sveto", poručio je Gajdaj u video obraćanju povodom pravoslavne Uskršnje nedelje.

15:18h

Guverner Kurske oblasti u Rusiji rekao je da se kontrolni punkt u ovom regionu našao "pod vatrom" iz Ukrajine, prenosi Rojters. 

15:07h

Švajcarska je odbila dva zahtjeva Njemačke za izvoz švajcarske municije Ukrajini navodeći kao razlog svoju neutralnost u sukobu Rusije i Ukrajine, prenosi N1.

Državni sekretarijat za ekonomska pitanja Švajcarske potvrdio je da je na oba upita Njemačke, da li se municija dobijena iz Švajcarske može proslijediti Ukrajini, „odgovoreno negativno uz napomenu o švajcarskoj neutralnosti“.

Njemačkoj je potrebna saglasnost Švajcarske za isporuku oružja, što je propisano ugovorom o prodaji.

Švajcarska je odbila da prokomentariše koju vrstu municije Njemačka želi da pošalje Ukrajini.

14:20h

Ruske snage pokušavaju da upadnu u željezaru Azovstal u Marijupolju kopnenim putem, uz podršku iz vazduha i artiljerije, izjavio je Aleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, prenosi Rojters.

Arestovič je na Fejsbuku napisao da "ruske trupe pokušavaju da dokrajče branioce Azovstala i više od 1.000 civila koji se kriju u fabrici".

Fabrika čelika Azovstal je glavno preostalo ukrajinsko uporište u jugoistočnoj luci Marijupolj. Ruske trupe su opkolile fabriku početkom marta i postepeno su preuzele kontrolu nad većim dijelom grada.

13:27h

Predsjednici Ukrajine i Turske Volodimir Zelenski i Redžep Tajip Erdogan razgovaraju telefonom, a kako javlja Rojters Erdogan je poručio da je njegova zemlja spremna da pruži svaku pomoć tokom pregovaračkog procesa sa Rusijom.

Dodaje se i da je naglasio kako evakuacija ranjenih i civila iz Marijupolja mora biti obezbijeđena.

11:14h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su visokoprecizne rakete ove zemlje tokom noći pogodile devet ukrajinskih vojnih ciljeva, uključujući četiri skladišta oružja u oblasti Harkova, gdje je bilo skladišteno artiljerijsko oružje, navodi Rojters.

11:02h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njene visokoprecizne rakete pogodile devet ukrajinskih vojnih ciljeva tokom noći, uključujući četiri skladišta oružja u oblasti Harkov gdje je bilo skladišteno artiljerijsko oružje, prenosi agencija Rojters.

10:34h

Veliki praznik danas nam daje veliku nadu i nepokolebljivu vjeru da će svjetlost pobijediti tamu, dobro će pobijediti zlo, a život će pobijediti smrt - rekao je predsjednik Ukrajine Volonir Zelenski u vaskršnjem obraćanju narodu.

Rat nije stao ni tokom praznika, ali su Ukrajinci obilježili Vaskrs.

09:22h

Ukrajinski vojnici su ispričali za "Gardijan" o suočavanju sa tenkovima i avionima dok naoružani samo puškama pokušavaju da spriječe napad ruskih snaga.

Povezani članci

24. April 2022.

Motivisani, ali nadjačani

09:21h

Ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je da će danas nastaviti da isporučuje prirodni gas u Evropu preko Ukrajine - u skladu sa zahtjevima evropskih potrošača, prenosi Rojters.

Zahtjevi su iznosili 51,7 miliona kubnih metara za 24. april, u odnosu na 48,6 miliona kubnih metara 23. aprila, dodaje Rojters.

08:48h

Osam osoba je poginulo u ruskim napadima u ukrajinskoj oblasti Lugansk tokom subote, napisao je u objavi na društvenim mrežama guverner regiona Sergej Gajdaj, prenosi Rojters i dodaje da nije mogao odmah da provjeri ovaj izvještaj.

08:32h

Jedna osoba je poginula u granatiranju ukrajinskog Dnjepropetrovska, rekao je guverner regiona Valentin Rezničenko, a prenosi Rojters.

08:17h

Uprkos tome što je Rusija ostvarila određeni teritorijalni napredak, ukrajinski otpor je bio jak na svim pravcima i nanio je značajne gubitke ruskim snagama u Donbasu, objavilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u redovnom biltenu, a prenosi Rojters.

08:13h

Ukrajinski generalštab objavio je jutros da je ruska vojska nastavila sa ofanzivom na istoku zemlje.

Kako se dodaje nastavljeno je i sa napadim i blokadom željezare Azovstal u Marijupolju.

"Neprtijatelj vrši vazdušne udare, uključujući i avione velikog dometa. Koristeći željezničku vezu, pokušava da uspostavi logističku podršku trupama", dodaju.

08:12h

Šezdeseti je dan rata u Ukrajini.

Šta se dešavalo juče pročitajte ovdje

Bonus video: