"Ubija me to što ne znam gdje mi je sin" - sve više optužbi da Rusija vrši prisilnu deportaciju iz Ukrajine

Koliko god da Natalija Demiš tuguje zbog muka u kojima se našao njen sin, kaže da je svjesna da je mogao da umre da je ostao u Marijupolju: "U gradu nema grijanja, struje i vode. Sve prodavnice su opljačkane. Tamo je nemoguće preživjeti"

38649 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Marijupolja, Foto: Reuters
Detalj iz Marijupolja, Foto: Reuters

Natalija Demiš je prošlog mjeseca pobjegla od užasa rata u opkoljenom Marijupolju. I dok je sada relativno bezbjedna u Dnjepru, ipak, nije mirna, jer nije sa 21-godišnjem sinom Jurijem.

Kako piše "NBC Njuz" Demiš (40) kaže da je Jurij prisilno deportovan u Rusiju, kao i da brine da će biti primoran da se bori protiv svoje zemlje.

Kijev, kako navodi NBC, već ranije je optužio Rusiju da osim što napada Ukrajinu iz vazduha i na zemlji, takođe nasilno deportuje veliki broj civila iz zemlje.

Ako su istinite, ove optužbe mogle bi predstavljati ratni zločin prema međunarodnom pravu, dodaje NBC.

Demiš je rekla da je provela 34 dana skrivajući se sa suprugom, dvoje djece i roditeljima u podrumu u Marijupolju. Nakon što su izašli kako bi od snijega napravili vodu za piće ukazala im se prilika i pobjegli su u Zaporožje.

Ali od Jurija, koji je sa njenim bivšim mužem živio u naselju teško oštećenom granatiranjem, bila je odsječena - bez telefonske ili internet veze. Tako je Demiš otišla bez njega, vjerujući da nema drugog izbora ako želi da preživi, a da nema načina da dođe do sina.

Kasnije tog dana, konačno se čula sa Jurijem.

Rekao je da su on i njegov otac pješačili do grada Novoazovska, nekih tridesetak kilometara istočno, nakon što je pucano na njihovu zgradu.

"Ruske trupe su im rekle da moraju da odu tamo ako žele da ostanu živi", kaže Demiš.

Novoazovsk je pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, a koji se bore protiv ukrajinskih snaga na istoku zemlje od 2014, objašnjava NBC Njuz.

Nakon toga, Demiš danima nije imala komunikaciju sa sinom, inače studentom mašinstva.

Zatim joj je 4. aprila Jurij poslao poruku u kojoj je rekao: "Danas prisilno idemo u Rusiju".

Kada je istog dana konačno dobila svog sina telefonom uspio je da je obavijesti da su ukrcani u voz i da su im rekli da će biti odvedeni u Rusiju, kao i da im nisu rekli koje će biti konačno odredište.

Demiš je rekla sinu da bježi i skoči iz voza.

"Ali rekao je - mama, svi prozori su zatvoreni. To nije opcija".

Natalija kaže da je "ubija" to što ne zna gdje joj je sin.

Ruski vojnici u Marijupolju
Ruski vojnici u Marijupoljufoto: Reuters

Nakon što se nisu čili više od sedmicu, Jurij je konačno pozvao majku 15. aprila da joj kaže da su poslije tri dana u vožnje vozom stigli do sela Semjonovka u ruskoj Nižegorodskoj oblasti - udaljenoj više od 1.000 kilometara sjeveroistočno od Marijupolja.

Rekao joj je da su on i ostali smješteni u drvenim kućama okruženi šumom, a da im ruski volonteri pomažu dajući hranu i ljekove. Dodao je i da mu je telefon kontrolisan i da su ga ispitivali o porodici u Ukrajini, kao i o prijateljima u ukrajinskoj vojsci.

"Dozvoljeno im je da se kreću po regionu, ali ne van njega, jer se vode kao izbjeglice", objasnila je Demiš.

Njen sin ima putne isprave sa sobom, a Demiš je rekla da je očajnički tražila bilo kakav način da ga izvuče iz Rusije - potencijalno preko susjednih zemalja poput Gruzije ili Turske.

Posljednji kontakt sa sinom Natalija je imala u ponedjeljak, kada joj je telefonom rekao da je dobro, ali da su im prikazivani propagandni video snimci u kojima se navodi da je Ukrajina kao nacija "vještački koncept" - nešto što je godinama propagirao ruski predsjednik Vladimir Putin i što je korišćeno kao jedan od izgovora za invaziju Rusije na Ukrajinu u februaru.

"Rekli su im da Ukrajina nikada nije postojala kao država i da je dio Rusije", rekla je Demiš. "Kada se usprotivio i rekao da se istorija ne prepravlja ispitivali su ga dva sata".

Takođe su ga ispitivali zašto je pisao majci da je prisilno odveden u Rusiju.

"Nikada ga nisu pitali da li želi da ode u Ukrajinu, a rečeno mu je da će ga, ako to pokuša da uradi, regrutovati u vojsku u Ukrajini i da će postati topovsko meso", objasnila je Demiš.

NBC Njuz dodaje da nije mogao nezavisno da provjeri šta se dogodilo sa sinom Natalije Demiš u Rusiji.

Prošlog mjeseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izvještaji o ukrajinskim državljanima koji su nasilno odvedeni iz Marijupolja u Rusiju nisu tačni, a dodao je da ruska vojska pomaže civilima da napuste grad.

Ranije Majkl Karpenter, američki ambasador u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju, rekao je da je misija za utvrđivanje činjenica pronašla dokaze o prisilnoj deportaciji ukrajinskih civila u Rusiju.

I iz ukrajinske ambasade u Podgorici su danas saopštili da je, prema različitim izvorima, više od 121.000 djece već prisilno deportovano u Rusku Federaciju.

NBC Njuz se obratio ruskom Ministarstvu odbrane u vezi sa prisilnim deportacijama u Rusiju iz Ukrajine, ali nije dobio odgovor.

Koliko god da Natalija Demiš tuguje zbog muka u kojima se našao njen sin, kaže da je svjesna da je mogao da umre da ostao u Marijupolju.

"U gradu nema grijanja, struje i vode. Sve prodavnice su opljačkane. Tamo je nemoguće preživjeti. Mislim da su ljudi bili spremni da odu bilo gdje samo da bi im bilo toplo i da ne bi bili gladni", objasnila je Demiš.

Kako navod NBC Njuz njena najveća briga je da bi njen sin mogao da bude primoran da se bori protiv svoje zemlje.

"Brinem se da će odvesti naše Ukrajince, obući im ruske uniforme, ubaciti ih u autobus i tako vratiti u Ukrajinu. Bojim se da će doći do ispiranja mozgova i da će ih natjerati da uzmu oružje", rekla je Demiš.

Ipak, njena nada ne umire - vjeruje da će Jurija uskoro izvući iz Rusije i da će ga vidjeti ponovo, kao i da će svi jednog dana moći da se vrate u Marijupolj.

"Stvarno želim da se vratim", rekla je sa tugom u glasu. "Ali tek nakon što se oslobodi Marijupolj. Ne želim da živim pod ruskom zastavom".

Bonus video: