Pobjeda koja samo maskira snagu desnice

Uprkos tome što su EU i NATO saveznici odahnuli nakon pobjede Emanuela Makrona, predsjednički izbori su pokazali da podrška ekstremnoj desnici raste što bi se moglo odraziti na parlamentarne izbore u junu

30711 pregleda 4 komentar(a)
Makron je svjestan da su pojedini birači glasali za njega samo da bi spriječili pobjedu Le Penove - Foto: Rojters, Foto: Rojters
Makron je svjestan da su pojedini birači glasali za njega samo da bi spriječili pobjedu Le Penove - Foto: Rojters, Foto: Rojters

Uzdah olakšanja čuo se u nedjelju iz evropskih i NATO saveznica Francuske nakon pobjede Emanuela Makrona nad desničarskom Marin le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Status Francuske kao okosnice Evropske unije i snažnog aktera u NATO podršci Ukrajini protiv Rusije zagarantovan je još narednih pet godina. Olakšanje se, kako navodi “Fajnenšl tajms” ogleda u izjavama predsjednika SAD Džoa Bajdena, njemačkog kancelara Olafa Šolca i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Ekstremna desnica je postala mejnstrim

Međutim, izborna pobjeda koja bi se u nekoj drugoj državi mogla smatrati ubjedljivom - Makron je pobijedio Le Penovu sa 58,54 odsto glasova - samo maskira realnost da je nacionalistička, euroskeptična, antiimigrantska ekstremna desnica snažnija nego ikada u periodu poslije Drugog svjetskog rata.

Jedan od naslova u medijima juče je glasio “Ekstremna desnica je postala mejnstrim u Francuskoj”. Desničarka nije pobijedila u nedjelju ali je otišla za korak dalje, navodi agencija Asošijetid pres.

Od kada predstavnici porodice Le Pen - prvo otac Žan Mari a sada i kćerka Marin - učestvuju na izborima od 1974, nikada toliko francuskih birača nije prihvatilo njihovu doktrinu da će multikulturalna i multirasna Francuska, država u kojoj su riječi “sloboda, jednakost bratstvo” napisane na javnim ustanovama, nekako postati bogatija, bezbjednija i više francuska ukoliko je manje otvorena za strance.

Ukratko, kako navodi AP, Francuska je izbjegla politički, socijalni i ekonomski elektrošok time što nije izglasala Le Penovu, ili ga je možda samo odložila budući da u junu predstoje parlamentarni izbori.

Marin le Pen
Marin le Penfoto: REUTERS

”U ovom porazu ne mogu a da ne osjetim svojevrsnu nadu”, kazala je Le Penova nakon proglašenja rezultata. “Nikada neću napustiti Francusku”, poručila je ona.

Makron, koji je u obraćanju nakon proglašenja rezultata kazao da je svjestan da su mnogi birači glasali za njega isključivo da bi spriječili da Le Penova dođe na vlast, ni juče nije mogao da predahne budući da su njegovi politički protivnici pozvali građane da mu u junu uskrate većinu u parlamentu.

Ukoliko ne uspije da ostvari još jednu pobjedu na parlamentarnim izborima, ovaj proevropski i centristički predsjednik će imati problema da progura svoju probiznis agendu, uključujući i nepopularne planove da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju.

Parlamentarni izbori su treći krug

”Glasanje nije završeno, parlamentarni izbori su treći krug”, poručio je biračima Džordan Bardela, bliski saveznik Le Penove. “Ne stavljajte svu vlast u ruke Emanuela Makrona”.

Ljevičar Žan Lik Melanšon, koji je u prvom krugu predsjedničkih izbora bio treći, kazao je da je Makron izabran “po difoltu”.

”Ne odustajte”, kazao je on svojim pristalicama. “Možete pobijediti Makrona (na parlamentarnim izborima) i izabrati drugačiji put.

Na nedavnim francuskim parlamentarnim izborima, partija predsjednika je uvijek osvajala većinu i u parlamentu.

Ukoliko ishod ovog puta bude drugačiji, Makron neće imati izbora osim da imenuje premijera iz druge partije, čime bi nastupio period obično napete “kohabitacije” tokom kojeg su predsjednička ovlašćenja značajno smanjena.

Tokom kohabitacije, predsjednik ostaje šef oružanih snaga i zadržava određeni spoljnopolitički uticaj, ali vlada je odgovorna za svakodnevna državna i politička pitanja.

”Realnost je takva da se francuski izbori ne mogu svesti na jučerašnju Makronovu pobjedu”, kazala je za Rojters Džejn Foli strateg Robobanka.

Makron i njegovi saveznici su nakon proglašenja pobjede u nedjelju kazali da će upravljati drugačije i više slušati birače, nadajući se da će im to omogućiti da osvoje ključnu većinu u parlamentu na izborima u junu.

Tokom Makronovog prvog mandata stopa nezaposlenosti pala je na najmanji nivo u zadnjih 13 godina, a ekonomija - sedma po veličini u svijetu - nadmašila je druge velike evropske države kao i širu eurozonu.

Ukoliko njegova partija ne pobijedi na parlamentarnim izborima, Makron neće imati izbora osim da imenuje premijera iz druge stranke, čime bi nastupio period obično napete “kohabitacije” tokom kojeg su predsjednička ovlašćenja značajno smanjena

Međutim, njegov povremeno grubi stil i probiznis reforme, uključujući i zakon koji olakšava otpuštanje zaposlenih izazvali su veliko nezavdovoljstvo, naročito među ljevičarskim biračima.

Makron je u nedjelju veče kazao da je svjestan na koji način je došao do pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora.

”Mnogi u ovoj zemlji su me glasali ne zato što podržavaju moje ideje već zato što su željeli da spriječe dolazak na vlast ekstremne desnice. Želim da im zahvalim i da im poručim da znam da sam njihov dužnik u godinama pred nama”, kazao je Makron.

”Moraćemo biti dobronamjerni i puni poštovanja jer je naša zemlja opterećena nedoumicama i brojnim podjelama”.

”Makron je zapravo poručio da će se stvari promijeniti u odnosu na prvi mandat.

”Naš prvi zadatak će biti da se ujedinimo”, kazao je predsjednik parlamenta Rišar Feran, bliski Makronov saveznik poručivši da će poslanici ubuduće više uključivati birače u proces donošenja odluka.

Džin na glinenim nogama

Konzervativni list “Figaro” juče je u uvodniku objavio: “Statua od mermera je zapravo džin sa stopalima od gline. Emanuel Makron je toga itekako svjestan... Neće moći da uživa u bilo kakvom grejs periodu”.

To znači da Makron može vjerovatno očekivati još protesta poput onih koji su obilježili njegov prvi mandat,

”Jasno je da neće imati još pet godina istog mandata. To mu nećemo dozvoliti”, kazala je za Rojters 63-godišnja administrativna radnica Kler Sijera.

”Ukoliko bude tako, mislim da su ljudi spremni da izađu na ulice”.

Makron će dakle morati da bude veoma oprezan ukoliko ne želi da situacija ponovo dođe do ključanja, navodi Rojters.

Njegov prvi mandat obilježili su PR gafovi zbog čega je stekao reputaciju arogantnog i snishodljivog. Mnogi Francuzi ga preziru: jedan čovjek mu je tokom kampanje u lice rekao da je “najgori predsjednik Pete Republike”.

Politički saveznici upozoravaju da će on morati da konsultuje poslanike, sindikate, građansko društvo i da se odrekne stila upravljanja “od vrha ka dnu” kakav je koristio u prvom mandatu i koji je on sam nadmeno opisao kao “jupiterski”.

”Emanuel Makron je shvatio poruku. Ne može o svemu da odlučuje sa visine, nije on na čelu neke kompanije”, kazao je za Rojters poslanik Patrik Vignal. “Moraće da prihvati ideju pregovora, konsultacija”.

Ipak pojedini birači su istinski srećni zbog Makronove pobjede. “Veoma sam srećan jer nas je predsjednik već uspješno proveo kroz niz izazova”, kazao je 65-godišnji vozač kamiona Lusjen Sozino. “Pokazao je hrabrost, i ovo je rezultat”.

Analitičari ističu da su izbori u Francuskoj ponovo pokazali da stari sukob između ljevice i desnice više ne postoji i da ga je zamijenio civilizacijski sukob između nacionalista i populista na jednoj strani i globalista i liberala na drugoj.

”Situacija u ovom trenutku pokazuje krhkost francuskog društva”, kazao je za FT politikolog Dominik Rejnije. On je istakao da mada je Makron generalno pobijedio, Le Penova je imala veću podršku u nekim djelovima zemlje, kao i među radničkom klasom. “Njena podrška je svaki put veća”, istakao je on.

Bonus video: