Erdogan nazvao pobjedom poraz Marin le Pen na francuskim predsjedničkim izborima

"Uklanjanje i poraz ekstremističkih stavova na francuskim izborima je, čini mi se, pobjeda, jer je sve od čega patimo uzrokovano ekstremizmom"

6804 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je danas "pobjedom" poraz kandidatkinje ekstremne desnice Marin le Pen prošlog vikenda na predsjedničkim izborima u Francuskoj, prenijeli su turski mediji.

"Uklanjanje i poraz ekstremističkih stavova na francuskim izborima je, čini mi se, pobjeda, jer je sve od čega patimo uzrokovano ekstremizmom", rekao je Erdogan novinarima u avionu kojim se vraćao sa putovanja u Saudijsku Arabiju.

Le Pen, koja je rekla da želi da se "bori protiv islamističke ideologije" i zalaže se "za zabranu nošenja muslimanskog vela u javnom prostoru", izgubila je od odlazećeg predsjednika, centriste Emanuela Makrona, ali je zabilježila rekordni rezultat za ekstremnu desnicu, osvojivši 41,5 odsto glasova.

Nadam se da će rezultatom tih izbora naši odnosi sa Francuskom biti mnogo bolji, dodao je turski predsjednik.

Erdogan se posljednjih godina u više navrata verbalno sukobio sa Makronom, optužujući ga posebno da je "vodio kampanju mržnje" protiv muslimana pošto je francuski predsjednik branio slobodu izražavanja u svjetlu objavljivanja karikatura muslimanskog proroka Muhameda.

Turski predsjednik je 2020. godine čak izrazio nadu da će se Francuska "otarasiti" Makrona "što je prije moguće", podsjetila je agencija Frans pres.

Bonus video: