Rušenje spomenika u slavu SSSR i Crvene armije: U jednom slučaju nelegalno, u nekim državama zbog Ukrajine

U istom danu radnici u Kijevu su uklonili spomenik prijateljstva između Ukrajine i Rusije iz sovjetske ere, a na sjeveru Letonije memorijalni kamen Crvenoj armiji uzvučen je iz zemlje

17266 pregleda 11 komentar(a)
Uklanjanje spomenika prijateljstva između Ukrajine i Rusije, Foto: Reuters
Uklanjanje spomenika prijateljstva između Ukrajine i Rusije, Foto: Reuters

Statue i memorijali izgrađeni u slavu i sjećanje na Sovjetski Savez (SSSR) i Crvenu armiju se ruše - u jednom slučaju nelegalno, a u nekoliko država usred ogorčenja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

U istom danu radnici u Kijevu su uklonili spomenik prijateljstva između Ukrajine i Rusije iz sovjetske ere, a na sjeveru Letonije memorijalni kamen Crvenoj armiji uzvučen je iz zemlje.

Fotografije koje je objavio Radio Slobodna Evropa pokaziju uništavanje sovjetskih spomenika, koje mnogi vide kao simbole istorijske represije Kremlja.

Rušenje spomenika počelo je širom Evrope od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Serhij Mirhorodski, jedan od kreatora spoemenika 1982. godine posmatrao je skidanje zajedno sa oko 100 drugih ljudi.

Mirhorodski je rekao za agenciju Rojters: "Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu... Možemo li biti prijatelji sa Rusijom? Šta vi mislite? Ovo je naš najgori neprijatelj, zato spoemenik rusko-ukrajinskom prijateljstvu više nema nikakvog smisla".

U kamen na slici iznad bile su ugravirane riječi: "Sovjetska armija je 26. septembra 1944. godine oslobodila Madlienu od fašističkih njemačkih okupatora".

Vijeće opštine Orge u koju ulazi županija Madliena, najavila je krajem aprila da će ukloniti pet memorijalnih kamenih spomenika borcima Crvene armije u regiji. Kamen u Madlieni bio je prvi koji je uklonjen.

Poljska je 2017. uvela zakon koji zabranjuje spomenike koji "simbolizuju ili propagiraju" totalitarne režime. Zakon se ne odnosi na objekte koji su "isključivo umjetnički ili koji su podignuti iznad posmrtnih ostataka poginulih vojnika".

Prije uništenja spomenika u Garncarsku, uklonjena je ploča koja je prethodno bila prešarana crvenom farbom. Na ploči je pisalo:"Vječna slava herojima ubijenim u čast i za nezavisnost sovjetske domovine".

Uklanjanje spomenika u Gancarskom
Uklanjanje spomenika u Gancarskomfoto: Reuters

Tokom Drugog svjetskog rata, Crvena armija je protjerala snage nacističke Njemačke iz Poljske, ali komunistički režim koji je nametnut većina Poljaka vidi kao mračni period njihve istorije prije nego što su ponovo zadobili nezavisnost 1989. godine.

Poljska policija je rekla lokalnim medijima da je ovaj spoemnik Crvenoj armiji iz 1950-ih na groblju, kako se čini, ilegalno porušio neko ko je koristio bager i na groblje se dovezao kasno noću. Spomenik od kamena pješčara predstavljao je sovjetskog vojnika kojeg grli djevojka sa golubom u ruci.

Predsjednik poljskog Instituta za nacionalno sjećanje prisustvovao je rušenju spomenika u Hrzovicama i proglasio da "nema mjesta spomenicima i simbolima označenim crvenom petokrakom u slobodnoj, nezavisnoj i demokratskoj Poljskoj, niti u slobodnoj Evropi".

Bonus video: