Španija: Ustavni sud poništio Zakon o katalonskom referendumu

1 komentar(a)
Španija, sud, Foto: Shutterstock
Španija, sud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2017. 13:03h

Španski Ustavni sud jednoglasno je poništio Zakon o katalonskom referendumu, koji je ranije odobrila vlada španske pokrajine Katalonije, prije glasanja o nezavisnosti od Španije 1. oktobra, javlja agencija Asošiejted pres (AP)

To je danas saopštio portparol tog suda.

Katalonska vlada je u ponedjeljak uveče osudila odluku o produženju pritvora dvojici uticajnih separatističkih lidera kao "akt provokacije" španske države.

"Država igra na kartu provokacije... ali ljudi neće pasti na tu provokaciju", rekao je portparol katalonske vlade Žordi Turulj katalonskom kanalu TV3, prenosi AFP.

Ministar pravde Španije Rafael Katala je sa druge strane izjavio da je zadržavanje u pritvoru dvojice katalonskih aktivista bila sudsko, a ne političko pitanje.

"Oni nisu politički zatvorenici jer je jučerašnja presuda o zatvoru doneta zbog (počinjenog) zločina", rekao je Katala na jednom događaju u Madridu.

Prethodno je španski Visoki sud saopštio da je naložio da dvojica lidera katalonske separatističke organizacije ostanu u pritvoru dok su pod istragom zbog sumnje na izazivanje pobune.

Tužilaštvo je navelo da su predsjednik organizacije Asemblea nasional Katalana (ANC) Hordi Sančez i predsjednik udruženja Omnium Kultural, Žordi Kuiksarta, bili glavni organizatori referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Sančes i Kuiksart optuženi su da su podsticali stotine demonstranata da blokiraju policiju dok je vršila racije po kancelarijama regionalne vlade uoči referenduma o nezavisnosti koji je Katalonija održala 1. oktobra, uprkos zabrani Madrida.

Bonus video: