Ambasada Ukrajine: Lažni izvještaji da krimski Tatari jednoglasno podržavaju rusku invaziju

"S jedne strane se stvara iluzija o višenacionalnom jedinstvu Rusije, ali s druge strane, na Krimu ruske snage bezbjednosti sprovode politiku ugnjetavanja krimskih Tatara, masovno hapseći ljude zbog podrške Ukrajini"

6578 pregleda 7 komentar(a)
Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori
Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori, Foto: Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori saopštila je danas da su izvještaji ruskih medija da krimski Tatari podržavaju rusku spoljnu politiku i jednoglasno podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu - laž

"Ruski mediji objavili su izvještaje u kojima se tvrdi da su krimski Tatari izjavili punu podršku ruskoj spoljnoj politici, jednoglasno podržavajući rusku invaziju na Ukrajinu. Takođe se navodi da su krimski Tatari spremni da učestvuju u "specijalnoj operaciji" u Ukrajini, pišu RIA Novosti. Izvještaj je uslijedio nakon opštenacionalnog kongresa krimskih Tatara, održanog 30. aprila. Prema ruskim medijima, više od 300 predstavnika krimskotatarskog naroda, uključujući zvaničnike, poslanike i građanske aktiviste, učestvovalo je na tom događaju. Glavno pitanje na dnevnom redu bilo je usvajanje poziva da se podrži kurs ruskog predsjednika ka "denacifikaciji" i demilitarizaciji Ukrajine", ističe se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.

Oni su dodali da "u stvari, Rusija nastavlja da promoviše narative o navodnoj punoj podršci agresiji na Ukrajinu među autohtonim stanovništvom okupiranog Krima".

"Dana 30. aprila, okupatorska vlast, pod kontrolom Kremlja, održala je razmetljiv kongres, na kojem su krimski Tatari navodno izrazili podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu. Prema riječima šefa Medžlisa krimskotatarskog naroda Refata Čubarova, da bi predstavila kongres kao masovni događaj, Rusija je nasilno otjerala studente Krimskog inženjersko-pedagoškog univerziteta, kao i organizacije koje se finansiraju iz budžeta, uključujući nastavnike, pohađati. Čubarov napominje da ovaj događaj nema političku težinu i njegov neuspjeh odražava stvarnu proukrajinsku poziciju autohtonog naroda Ukrajine – krimskih Tatara. Ovakvim razmetljivim kongresima Ruska obavještajna federacija će još jednom, doduše bezuspješno, pokušati da obmane cio svijet tvrdnjom da su krimski Tatari navodno lojalni politici okupatorske sile, naveo je Čubarov na svojoj Fejsbuk stranici", piše u saopštenju.

Iz Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori su kazali da "u stvari, od zauzimanja Krima, Ruska Federacija neprestano manipuliše temom krimskotatarskog naroda".

"S jedne strane se stvara iluzija o višenacionalnom jedinstvu Rusije, ali s druge strane, na Krimu ruske snage bezbjednosti sprovode politiku ugnjetavanja krimskih Tatara, masovno hapseći ljude zbog podrške Ukrajini. Prema CrimeaSOS-u, lokalnom kontroloru za ljudska prava, zaključno sa aprilom, 144 osobe su bile podvrgnute politički vođenom krivičnom gonjenju na okupiranom Krimu. Od toga, 122 se nalaze u zatvoru. Većina uhapšenih su krimski Tatari optuženi za ekstremizam i terorizam. Primjenjujući lažne optužbe, ruske snage bezbjednosti na okupiranom Krimu čiste Krim od neistomišljenika: podižu se optužbe protiv proukrajinskih stanovnika koji se protive zauzimanju poluostrva i ruskoj agresiji na Ukrajinu uopšte. Situacija se dodatno zakomplikovala nakon što je Rusija zauzela još teritorija na jugu Ukrajine, gdje su ruske snage bezbjednosti nastavile politiku kršenja prava i sloboda Ukrajinaca, uključujući i krimske Tatare. Ruska Federacija sada progoni krimske Tatare u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti gdje su nezakonito pritvoreni, kidnapovani i mučeni", naveli su iz Ambasade Ukrajine.

Iz tog diplomatskog predstavništva su rekli i da prema riječima komesarke Vrhovne rade Ukrajine za ljudska prava Ljudmile Denisove, "Ukrajina se već prijavila Istražnoj komisiji UN o kršenju ljudskih prava kako bi međunarodni eksperti uzeli u obzir činjenice o ruskom kršenju prava krimskih Tatara u privremeno okupirane teritorije Ukrajine, zajedno sa drugim zločinima koje Rusija čini nad Ukrajincima".

"Osim toga, ukrajinski državljani koji borave na privremeno okupiranoj teritoriji se ilegalno pozivaju u redove ruske vojske. Takvo regrutovanje je takođe kršenje ukrajinskog i međunarodnog prava. To je zabranjeno Četvrtom Ženevskom konvencijom i Rimskim statutom Međunarodnog krivičnog suda. Krimljani, koje je Rusija nasilno pozvala u okupatorsku vojsku, žrtve su oružanog sukoba, a ne zločinci. Odnosno, među krimskim Tatarima koji žive na teritoriji Ukrajine nema bezuslovne podrške ruskoj „specijalnoj operaciji“, tačnije, agresorskom ratu, i ne može je biti. Krimski Tatari su autohtoni narod Ukrajine, koji podržavaju teritorijalni integritet zemlje i kategorički se protive ratu koji je Rusija pokrenula", zaključuje se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.

Bonus video: